MJERE POMOĆI

Ćorić: Potrošnja nam je u ovim trenucima nužno potrebna

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 01.04.2020 20:31
  • Objavljeno 01.04.2020 u 20:31
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je u Dnevniku HTV-a komentirao situaciju u gospodarstvu i paket mjera koje je donijela Vlada

'Svjedočimo da već nekoliko tjedana kao i brojne druge zemlje u Europi bilježimo pad, zbog zaključanosti, zatvorenosti. Bilježimo pad potrošnje. Porast nezaposlenosti s obzirom na širinu, i broj resora koje je zahvatila, minimalan je. Vladu veseli da je privatni sektor u potpunosti anticipirao mjere iz prvog paketa, gdje je 400 000 radnika i 65 000 poslodavaca koji su do ovog trenutka aplicirali na mjeru od 3250 kuna. Nije riječ o minimalcu to je iznos kojim potičemo naše privatnike, naš privatni sektor da zadrže radnike i da svi zajedno čekamo kraj ove krize. S povećanjem na 4000 kn, dodatno motiviramo poslodavce da zadrže svoje radnike, ovu mjeru prati i oslobađanje od poreza', ističe Ćorić.

Ćorić smatra kako je ovaj set mjera i više nego dovoljan ako ova kriza bude kratko trajala.

  • +13
  • +10

Premijer predstavlja nove mjere pomoći

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Vjerujemo da će svi poslodavci biti odgovorni i svojim zaposlenicima isplatiti 4000 kn za travanj i svibanj. S ovim mjerama stimulirat ćemo potrošnju, a ona nam je u ovim trenucima nužno potrebna', ističe Ćorić.

Ćorić naglašava kako su svi članovi Vlade dobili naredbu da pročešljaju svoja ministarstva i da vide kolike su mogućnosti za uštedu.

'Ministarstvo zaštite okoliša već je prošli tjedan izašlo sa svojim prijedlogom i projekcijom. Sve vrste nabave koje nisu nužne, na čekanju su. Uštede će biti značajne, dio sredstava koje ćemo uštedjeti, prelijemo u potrošnju, građevinski sektor koji i tijekom krize funkcionira. Situacija je relativno jako teška, ali građevinski sektor donosi svoj doprinos', objašnjava Ćorić.

Ministar zaštite okoliša i energetike kaže kako su kod zaduživanja orijentirani na domaće tržište, a dio zaduženja bit će i na međunarodnom tržištu.

Kaže kako treba solidarizirati javni sektor. 'Racionalizacija javnog sektora pa i Vlade sigurno će biti i racionalno postupanje javnih poduzeća, oni će biti obuhvaćeni mjerama ušteda. Trebamo sa sindikalnim predstavnicima vidjeti da teret krize snosimo svi, bez otpuštanja i posljedica', ističe Ćorić

Potvrđuje kako je turistička grana najviše pogođena ovom krizom te da je turistički sektor predmet posebnih opservacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!