SINDIKATU SPORNO, PASTORU ČISTO

Članica Miloševićeve grupe oblači vatrogasce

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 03.11.2011 15:24
  • Objavljeno 03.11.2011 u 15:24
Domagoj milošević

Domagoj milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) sklopila je sa zagrebačkim Vatroprometom, tvrtkom u vlasništvu Pastor grupe, ugovor o nabavi kombinezona za šumske požare u vrijednosti 975.500 kuna na temelju jedine zaprimljene ponude i nakon što je prethodni natječaj bio poništen jer navodno nije bilo novca. Za ugovor, koji u Sindikatu državnih službenika sumnjaju da je namješten, u Pastoru komentiraju da je dobiven sukladno zakonu

Iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) upozoravaju da je ugovor sklopljen u tzv. pregovaračkom postupku s prethodnom objavom po kriteriju najniže cijene, i to na temelju jedne zaprimljene ponude, što kriterij najniže cijene čini više nego dvojbenim.

Sindikat smatra spornim to da je DUZS kao državno tijelo u pregovaračkom postupku nabave s prethodnom objavom, u kojem se naručitelj obraća gospodarskim subjektima po vlastitom izboru i dogovara uvjete ugovora s jednim ili s više gospodarskih subjekata, odabralo baš članicu Pastor grupe, u kojoj je direktor i vlasnik 60 posto dionica do stupanja na dužnost potpredsjednika Vlade za investicije bio Domagoj Milošević. On je kasnije svoja upravljačka prava na temelju udjela u kapitalu društva, sukladno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, prenio na odvjetnika.

Podsjećaju da je nekoliko otvorenih postupaka javne nabave za nabavu kombinezona za šumske požare već poništeno, pa tako i onaj iz 2010. godine, temeljem žalbe tvrtke Hemco iz Đakova.

Sklapanje ugovora o javnoj nabavi kombinezona za šumske požare predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN, Mladen Magdić, ocjenjuje zabrinjavajućim:

'Nakon kornatske tragedije DUZS praktički svake godine kupuje drugu vrstu kombinezona za šumske požare. Na početni natječaj u mjesecu lipnju ove godine javile su se dvije zajednice ustanova, da bi na kraju natječaj bio poništen s objašnjenjem da nema novca. Nakon toga DUZS kreće u pregovarački postupak javne nabave samo s jednom tvrtkom, i to Vatroprometom, čiji je stvarni vlasnik potpredsjednik Vlade RH, pri čemu je Zakon o javnoj nabavi prekršen tako što je odabrana tvrtka koja nije samostalno sudjelovala u nadmetanju (Vatropromet d.o.o.), a u kojem je sudjelovala zajednica ponuditelja Vatropromet/Odjeća i zajednica ponuditelja Teh-projekt/Trgoleptir.'

U razgovoru za tportal Magdić kaže da su se na natječaj javila dva konzorcija, od kojih je višu cijenu ponudio prvi, u kojem je Pastorov Vatropromet, pa je natječaj poništen, da bi u drugom krugu DUSZ dogovorio posao pojedinačno s tvrtkom u kojoj je Milošević suvlasnik.

Komentar smo zatražili u Pastor grupi u kojoj odbacuju optužbe sindikata, naglašavajući da su manjinski vlasnik Vatroprometa:

'Natječaj je po našim saznanjima proveden u potpunosti prema zakonu, nadmetanje je bilo javno i bilo koja zainteresirana tvrtka mogla se javiti na njega. Činjenica je da su se javila dva ponuđača - Vatropromet d.o.o. i Odjeća d.o.o. kao zajednica ponuđača te Teh-projekt d.o.o. kao drugi. Želio bih naglasiti da Pastor grupa, kao manjinski vlasnik u tvrtki Vatropromet, nije upućena u svakodnevno poslovanje te tvrtke', komentirao je za tportal Daniel Štern, predsjednik uprave Pastor grupe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi