velika potražnja

Cjepiva protiv majmunskih boginja možda ipak neće biti dovoljno za sve: Tvornica jedinog proizvođača zatvorena do kolovoza

09.06.2022 u 18:54

Bionic
Reading

Bavarian Nordic, danska tvrtka koja jedina na svijetu ima cjepivo protiv majmunskih boginja, trenutačno pokušava naći način kako odgovoriti na ogromnu potražnju iz cijelog svijeta. Donedavno je tvrtka imala samo šest kupaca za cjepivo protiv majmunskih boginja, a sada je preplavljena narudžbama. No tvornica u Danskoj im je zatvorena od prošle jeseni radi preuređenja

Imvanex Bavarian Nordica jedini je lijek na svijetu koji štiti od majmunskih boginja. U SAD-u, gdje se prodaje pod imenom Jynneos, i u Kanadi (Imvamune) smije se koristiti protiv velikih i majmunskih boginja, a u Europskoj uniji ga je zasad dozvoljeno koristiti samo protiv velikih boginja. No pregovori o dozvoli za korištenje Imvanexa i protiv majmunskih boginja u EU-u su u tijeku. Njemačka, Italija, Švedska i Velika Britanija naručile su na desetke tisuća doza, a očekuje se još mnogo narudžbi, piše Politico.

'Ljudi očajnički žele doći do Imvanexa jer je jako siguran u odnosu na druga cjepiva', rekao je Paul Chaplin, glavni izvršni direktor Bavarian Nordica. No, velika potražnja za Imvanexom dolazi u malo nezgodna vremena za ovu tvrtku. Tvrtka naime od prošle jeseni nije u mogućnosti proizvoditi sastojke za cjepivo jer joj su joj proizvodni pogoni u Danskoj zatvoreni radi proširenja do kolovoza. Nakon što se otvore, trebat će šest mjeseci za proizvodnju prve serije cjepiva.

Tvrtka sada pokušava iskoristiti vlastite zalihe cjepiva na najbolji mogući način, te će vjerojatno morati ograničiti isporuke za SAD kako bi mogla zadovoljiti hitnu potražnju drugih zemalja. Američka Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) potpisala je višegodišnji ugovor za 13 milijuna doza cjepiva koje se već proizvode i uskoro bi trebale biti isporučene.

'Nećemo odgađati narudžbe ili isporuke u Kanadu ili u SAD', rekli su iz Bavarian Nordica. Prema njihovu mišljenju, zatvaranje tvornice ne utječe na sposobnost tvrtke da isporuči dovoljne količine cjepiva kojom može zadovoljiti cjelokupnu potražnju jer 'postoji dovoljna količina već proizvedenog cjepiva'.

'Ono što je naručila BARDA ide njima, ono što je naručila Kanada ide Kanadi', rekao je Paul Chaplin, glavni izvršni direktor Bavarian Nordica. ' Tvrtka na raspolaganju navodno ima nekoliko milijuna doza za prodaju drugim zemljama dok nova tvornica ne bude osposobljena za proizvodnju novih doza.