KAKO TO?

Cijene prehrambenih sirovina najniže u zadnje dvije i pol godine, a hrana i dalje papreno skupa

13.12.2023 u 19:32

Bionic
Reading

Dok su cijene hrane u Hrvatskoj i dalje glavni pokretač inflacije, cijene osnovnih poljoprivrednih proizvoda, koji se koriste kao sirovine u prehrambenoj industriji, već duže vrijeme bilježe negativan trend

O tome najbolje svjedoči indeks UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena košarice prehrambenih proizvoda.

FAO-ov indeks je svoj vrhunac (159,7 bodova) dosegnuo u ožujku prošle godine, pod utjecajem ruske invazije na Ukrajinu, nepovoljnih vremenskih uvjeta, problema u opskrbnim lancima i mjera ograničavanja izvoza. Na visokim razinama zadržao se još nekoliko mjeseci, a uslijedio je značajan pad u drugom dijelu godine.

Korekcija je, nešto sporijim tempom, nastavljena i ove godine te se indeks u listopadu i studenom spustio na 120,4 boda, najnižu razinu u zadnje dvije i pol godine.

Sirovine pojeftinile 10,6 posto

FAO-ov indeks prati cijene pet osnovnih poljoprivrednih proizvoda - mesa, mliječnih proizvoda, žitarica, biljnih ulja i šećera. U zadnjih godinu dana zbirni indeks pao je za 10,6 posto, a najviše su pojeftinili žitarice i biljna ulja, gotovo 20 posto.

Osjetan pad cijena (-16,9 posto) bilježe i mliječni proizvodi dok je meso u prosjeku blago pojeftinilo. U odnosu na prošlu godinu osjetnije su porasle jedino cijene šećera.

Iako su se cijene osnovnih prehrambenih sirovina vratile na razine iz 2021. godine, cijene većine prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj su i ove godine nastavile rasti.

Cijene hrane skočile 7,4 posto

Inflacija u zadnjih nekoliko mjeseci bilježi usporavanje rasta, ali cijene hrane i dalje se održavaju na relativno visokoj razini. Prema podacima DZS-a, u studenom je stopa inflacije iznosila 4,7 posto, a cijene hrane su na godišnjoj razini skočile za 7,4 posto.

Statistika bilježi da su u posljednjih godinu dana najviše poskupili crveni luk (+66 posto) i krumpir (+33 posto). Za više od 20 posto skuplje su kukuruzne pahuljice, kao i napolitanke, džem, šećer, mrkve i jabuke, a kokošja jaja skuplja su za 19 posto.

Osjetniji pad cijena bilježi suncokretovo ulje, zbog čega je ta namirnica isključena s liste prehrambenih proizvoda kojima je Vlada zamrznula cijene. Blagu korekciju cijena bilježe i neki mliječni proizvodi te dio voća i povrća.

  • +9
Cijene hrane Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Proizvođače muče drugi troškovi

Nema sumnje da cijene sirovina više nisu glavni razlog za poskupljenje hrane. Međutim proizvođače prehrambenih proizvoda pritišću drugi troškovi koji utječu na finalne cijene. Riječ je u prvom redu o troškovima rada, energije i transporta.

Prema podacima Fine, rashodi poslovanja prehrambene industrije u prošloj godini rasli su za 26 posto, ponajviše zahvaljujući značajnom povećanju materijalnih troškova poslovanja, višima za čak 30 posto.

Proizvođače hrane sve više muče i rizici povezani s klimatskim promjenama. Toplinski valovi zabilježeni i ove godine diljem svijeta uništavali su usjeve i dovodili do nestašica pojedinih sirovina.

Istaknut primjer toga kako ekstremni vremenski uvjeti mogu povećati cijene hrane je maslinovo ulje. Cijena ove namirnice više se nego udvostručila u posljednjih godinu dana, a glavni krivac bila je suša koja je pogodila Španjolsku, najvećeg svjetskog proizvođača.