ekonomisti upozoravaju

Cijene goriva probile barijeru od 10 kuna za litru, čeka nas val poskupljenja

02.05.2018 u 16:59

Bionic
Reading

Za Praznik rada mnoge je neugodno iznenadila činjenica da je cijena benzina na benzinskim postajama diljem Lijepe Naše probila važnu psihološku barijeru od deset kuna po litri. Prosječan spremnik pun benzina ili dizela preko noći je poskupio za oko sedam kuna

Iako je gorivo poskupjelo za desetak lipa po litri, cijena viša od deset kuna po litri vrlo je važna jer se onda počinje razgovarati o 'skupom gorivu' i posljedicama koje ono može ostaviti na cijelu ekonomiju.

Biciklisti i pješaci na to često će odmahnuti rukom, zaboravljajući kako je cijena goriva ugrađena u gotovo sve proizvode na tržištu i da poskupljenje nafte potiče inflaciju.

U studiji koju je prije nekoliko godina proveo Ekonomski fakultet u Zagrebu jasno se ističe kako deset posto skuplje gorivo poduzetnicima znači oko milijardu kuna novog troška.

Najosjetljiviji sektori su prijevoz, opskrba strujom, vodom i plinom, skladištenje, hoteli i restorani te prerađivačka industrija. S druge strane mali utjecaj rasta cijena goriva osjetit će financijska i slične uslužne industrije.

  • +14
Nafta Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke, za tportal je komentirao prvo poskupljenje goriva na razine više od deset kuna u četiri godine:

'Dvije pretpostavke koje su ključne za globalno gospodarstvo u idućem razdoblju su rast kamatnih stopa u razvijenim zemljama i rast cijena sirove nafte. Kada govorimo o nafti, njena cijena se već duže vrijeme pokušava podići smanjenjem ponude. Prije nekoliko godina niske cijene nafte su imale velik utjecaj na oporavak svjetskog gospodarstva jer je jeftino gorivo smanjilo pritisak na osobne budžete, zbog čega su ljudi više trošili. To se posebno osjetilo u Europskoj uniji.'

  • +2
Skupo gorivo Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Valja i reći da je danas situacija u svijetu malo drugačija. Tržišta rada su se oporavila, a veći ograničavajući faktor za rast prema Šantiću je trgovinski rat između Kine i SAD-a.

'Ako nafta poskupi preko svih očekivanja, onda će se kamate morati podizati brže od očekivanja kako bi se obuzdala inflacija. To bi stvorilo zabrinutost oko postizanja gospodarskog rasta. U Hrvatskoj val poskupljenja neće biti posljedica samo rasta cijena goriva, nego i rasta domaće potražnje', napominje Šantić, uz opasku kako je glavni ograničavajući faktor za našu zemlju nedostatak adekvatne radne snage.

napeto na tržištu

Trump sankcijama Iranu riskira nagli skok cijena nafte

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 73 dolara, zakočene naznakama daljnjeg povećanja američke proizvodnje i veće iranske proizvodnje u očekivanju obnove američkih sankcija. Cijene nafte koči veća američka proizvodnja nafte iz škriljca i povećanje iranske proizvodnje slijedom očekivanja da će američki predsjednik Donald Trump obnoviti sankcije Iranu.

Ta je bliskoistočna zemlja ponovo zauzela poziciju velike izvoznice nafte u siječnju 2016., nakon ukidanja međunarodnih sankcija koje su Teheranu uvedene zbog razvoja nuklearnog programa. Prema podacima ministarstva za naftu, Iran je u travnju izvozio 2,6 milijuna barela nafte dnevno, najviše od ukidanja sankcija. Više od polovine te nafte kupovali su Kina i Indija. Američki predsjednik donijet će odluku o sankcijama do 12. svibnja a njihovo bi uvođenje vjerojatno rezultiralo smanjenjem iranskog izvoza. 'Ako odustane od sporazuma, Trump riskira nagli skok globalnih cijena nafte', upozorava Ole Hansen iz Saxo Banka, dodajući da bi zbog sankcija globalna opskrba mogla biti smanjena za 300 do 500 tisuća barela iranske nafte dnevno.