SMIJEŠNI, A VAŽEĆI ZAKONI

Nijemci kažnjavaju ako ostanete bez goriva, Švicarci ako prekasno puštate vodu u zahodu

  • Autor: Davorka Grenac
  • Zadnja izmjena 11.11.2017 20:02
  • Objavljeno 11.11.2017 u 20:02
Ako na njemačkoj autocesti ostanete bez goriva, plaćate kaznu od 80 eura

Ako na njemačkoj autocesti ostanete bez goriva, plaćate kaznu od 80 eura

Izvor: Profimedia / Autor: Huntstock, Inc / Alamy

U svakoj zemlji možete naći neobične, arhaične, smiješne zakone s apsurdnim ograničenjima i propisima kojih se malo tko ili nitko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih vremena. Grupa entuzijasta s američkog Sveučilišta Olivet Nazarene nedaleko od Chicaga nedavno je sakupila i objavila stotinjak ovakvih uvrnutih, zbunjujućih i čudnih, a još važećih zakona. Nama su možda smiješni, ali Amerikancima možda i nisu, naročito ako se netko zainati i odrapi im kaznu zbog brka ili zato što im je pivo draže od mlijeka. Evo nekih od najzanimljivijih

Dopustite li svome magarcu da spava u kadi, prijatelji će vas smatrati šašavim. Učinite li to u američkoj saveznoj državi Arizoni, prekršili ste zakon.

U Arkansasu je na snazi zakon prema kojemu ne smijete pačića obojiti u plavo i prodavati ga ukoliko ih najmanje pola tuceta ne obojite u plavo i ne prodajete odjednom.

Zakon Aljaske zabranjuje promatranje losova iz zrakoplova, izbacivanje losova iz zrakoplova, a istima je zabranjeno parenje na ulici. Vrijedi i danas.

Brkovi su protuzakoniti u Indiani ako njihov vlasnik ima tendenciju ljubljenja drugih osoba. U Wisconsinu je zakonski zabranjeno ne piti mlijeko, a u Louisiani će vas kazniti s 500 dolara ako nekome kućnom dostavom naručite pizzu bez njegova znanja...

U Louisiani vas kažnjavaju s 500 dolara ako nekome naručite pizzu bez njegova znanja

U Louisiani vas kažnjavaju s 500 dolara ako nekome naručite pizzu bez njegova znanja

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Dakako, u svakoj zemlji možete naći neobične, arhaične, smiješne zakone s apsurdnim ograničenjima i propisima kojih se malo tko ili nitko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih vremena. Englezi se doista mogu pohvaliti dugovječnim zakonima – neki datiraju iz 14. stoljeća. Prema jednom iz 1322. svaki nasukani kit na obali i ulovljena jesetra pripadaju monarhu. Držeći se strogo toga, ribar Robert Davies je 2004. jesetru tešku 40 kilograma, ulovljenu na obalama Wallesa, prvo ponudio Elizabeti II, na što mu se ova kraljevski kićeno zahvalila i odgovorila da s ribom radi što mu drago. Nakon toga policija je Daviesu pokucala na vrata i odrapila mu drakonsku novčanu kaznu jer je ribar prekršio drugi zakon o zabrani lova na jesetre s obzirom na to da je riječ o zaštićenoj vrsti.

Neki današnji zakoni u drugim zemljama nama su neobični i egzotični, a njima logični. U australskoj saveznoj državi Victoriji nelegalno je mijenjati žarulju ukoliko niste licencirani električar. U Engleskoj je protuzakonito umrijeti u domu parlamenta, što vrijedi i za Gornji, i za Donji dom.

U Victoriji u Australiji žarulju po zakonu smiju mijenjati isključivo licencirani električari

U Victoriji u Australiji žarulju po zakonu smiju mijenjati isključivo licencirani električari

Izvor: Profimedia / Autor: YAY Media AS / Alamy

Svaku petu pjesmu izvedenu na kanadskom radiju moraju pjevati domaći izvođači, čime se štiti domaća glazba. U Japanu, domovini sumo hrvača, 2009. je donesen zakon o maksimalnom obimu struka, što znači da ga muškarci stariji od 40 godina ne smiju imati većeg od 78, a žene ne veći od 89 centimetara. U suprotnom moraju na dijetu, ukoliko žele da im zdravstveno priznaje troškove liječenja. U toj zemlji zakon zabranjuje davanje otkaza zaposleniku zbog dremuckanja na radnom mjestu jer se u njihovoj kulturi njeguje kult rada, što uključuje beskonačno radno vrijeme, pa se povremeno kunjanje na poslu smatra kreativnim stankama. Uvjet je da dremuckate sjedeći, nikako ispruženi ili prebačeni preko radnog stola.

U Japanu zaposlenik ne smije dobiti otkaz ako spava na poslu, pod uvjetom da dremucka sjedeći

U Japanu zaposlenik ne smije dobiti otkaz ako spava na poslu, pod uvjetom da dremucka sjedeći

Izvor: Profimedia / Autor: David Harding / Alamy

U Njemačkoj je protuzakonito ostati bez goriva na autocesti. Ako vam se to ipak dogodi, automobil morate parkirati na pomoćni trak i uključiti sirenu, a kazna za nemar iznosi 80 eura. U Alabami je nezakonito voziti s povezom na očima. Protuzakonito je u Chicagu jesti za vrijeme požara – ako se restoran zapali, ne smijete dovršiti odrezak, ma kako bio ukusan i skup.

U Arizoni zbog sječe zaštićenih kaktusa saguaro možete dobiti do 25 godina zatvora. Na Floridi je zabranjeno puštanje vjetrova u javnim prostorima četvrtkom poslije 18 sati. U 17.59 još može. U ostalim danima dopušteno je. Zašto samo četvrtkom, ne zna se. Švicarski zakon brani puštanje vode u zahodu poslije 22 sata jer njihova vlada to smatra zagađenjem okoliša bukom. Udana žena u La Pazu, Bolivija, ne smije na javnom mjestu popiti više od jedne čaše vina, dok prema zakonu Floride udana žena smije roniti samo nedjeljom.

Prema zakonu Floride udana žena smije roniti samo nedjeljom

Prema zakonu Floride udana žena smije roniti samo nedjeljom

Izvor: Profimedia / Autor: Andrey Nekrasov / Alamy

U Utahu je brak među krvnim srodstvom zabranjen samo ako su mlada i mladoženja mlađi od 65 godina. U Vermontu žene ne smiju nositi umjetne zube bez muževa dopuštenja, a prema saveznom zakonu, u javnosti se smiju pojavljivati u toplesu, ali samo ako su im bradavice pokrivene.

Od 1992. u Singapuru je protuzakonito žvakanje kauguma, a odbacivanje žvake i pljuvanje na javnom mjestu te šaranje grafitima kažnjava se bičevanjem. Na talijanskom Capriju zabranjeno je nošenje bučne šljapkave obuće, a u Eboliju se cjelivanje za vrijeme vožnje kažnjava s 415 eura kazne.

U australskom Melbourneu muškarcima je zabranjeno nošenje haljina bez naramenica. Na Barbadosu je zabranjeno nošenje odjeće sa smb uzorkom, od čega su izuzete snage za borbu protiv narkomafije. Zakon Alabame muškarcima brani nošenje lažnih brkova u crkvi jer izazivaju smijeh, pa je 2013. na portalu alabama.com pokrenuta peticija za njegovo ukidanje s obrazloženjem da 'Bog nije protiv smijeha'. Unatoč tomu, zakon je ostao neumoljiv.

U Alabami muškarci u crkvu ne smiju s lažnim brkovima

U Alabami muškarci u crkvu ne smiju s lažnim brkovima

Izvor: Profimedia / Autor: juan moyano / Alamy

'Provjera vjeroispovijesti nije uvjet za zapošljavanje u javnim službama' u saveznoj državi Teksas, niti će se osobi zabraniti obnašanje javnih dužnosti na temelju vjerskih uvjerenja, sve dok ista 'priznaje postojanje Vrhovnog Bića', stoji u zakonu donesenom 2014. za vrijeme izbora članova Gradskog vijeća Austina. Proglašen je protuustavnim, ali još nije brisan.

'Virginia is for Lovers' (Virdžinija je za zaljubljene) popularni je turistički slogan ove američke savezne države, ali je u njoj zabranjeno seksanje prije braka, a i jedna je od sve rjeđih saveznih država u SAD-u koja nije ozakonila istospolne brakove.

Iako joj je slogan 'Virdžinija je za zaljubljene', u toj saveznoj državi zabranjen je seks prije braka

Iako joj je slogan 'Virdžinija je za zaljubljene', u toj saveznoj državi zabranjen je seks prije braka

Izvor: Profimedia / Autor: Goran Bogicevic / Alamy

Iran zakonski dopušta seksualni odnos s domaćim životinjama, no strogo ga brani s divljim, dok je u Engleskoj zabranjeno parenje kućnih ljubimaca sa svim kućnim ljubimcima s kraljevskog dvora. Zakon u Indiani brani lov ribe golim rukama, kalifornijski zabranjuje jesti žabe uginule za vrijeme njihova natjecanja u skoku, a na Floridi je zabranjeno parkiranje slonova na javnim parkiralištima.

I tako unedogled. Ali nije sve sasvim ludo kako se na prvi pogled čini, pa se vratimo na priču o magarcu u kadi za logično objašnjenje tog neobičnog zakona iz 1924. godine. Naime jedan farmer blizu mjesta Kingman u Arizoni navikao je svoga magarca da spava u staroj kadi, a kada je pukla brana i Kingmanu se dogodila Gunja, magarac je u kadi otplovio u nepoznato. Spasitelji i mještani potrošili su strašno puno dragocjenog vremena i snage da ga pronađu i spase te su se osjećali toliko namagarčeni da su nakon toga inicirali ono čemu se danas smijemo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!