(PRE)OPREZNI NIJEMCI

Koliko Audi SQ5 može prevaliti nakon što računalo pokaže da više nema goriva?

14.11.2017 u 12:05

Bionic
Reading

Moderni automobili trebali bi imati poprilično precizna računala koja vam, ovisno o stilu vožnje, u svakom trenutku mogu reći koliko vam je kilometara preostalo prije nego što ispraznite rezervoar, zar ne?

Čini se da ovo baš i nije tako, budući da ‘na rezervi rezerve’ ostaju značajne količine goriva čak i kad sustav tvrdi da više ne možete prevaliti ni metra.

Dvojac australskih komičara, Andi Lee i Hamish Blake, odlučili su na test staviti Audijev SQ5 predzadnje generacije, a sve su snimili kamerom. Zapravo mobitelom i kamerom budući da je ovoj potonjoj ponestalo baterije znatno prije nego što se Audi odlučio zaustaviti uz rub ceste.

Kako se pokazalo - nakon što indikator pokaže autonomiju od ‘0’ km, Audi SQ5 može voziti još više od sat vremena, te prevaliti 111 km.

Valja istaknuti da ovaj rezultat ovisi o stilu vožnje, pa je s preostalom količinom goriva vjerojatno bilo moguće prevaliti i više kilometara uz nižu brzinu i nježniju nogu na gasu.

Iako nije loše raspolagati ovom informacijom, kako biste umanjili osjećaj anksioznosti uzrokovan paljenjem lampice za obavijest o niskoj razini goriva, vožnju na debeloj rezervi svakako treba izbjegavati jer ugrožava rad motora.

S vremenom se, naime, na dnu rezervoara stvara talog koji može začepiti sofisticirane (i skupe) injektore goriva, pa je svakako preporučljivo održavati razinu goriva u automobilu oko polovice rezervoara.