velika ušteda

U Lepoglavi odustaju od fosilnih goriva, pogledajte kako će se grijati zatvorenici

04.12.2017 u 10:48

Bionic
Reading

Šumska biomasa d.o.o., tvrtka kćer Hrvatskih šuma, sklopila je s Kaznionicom u Lepoglavi ugovor o opskrbi drvnom sječkom vrijedan 412,5 tisuća kuna, izvijestili su u ponedjeljak iz Šumske biomase

Ugovor je potpisan krajem prošli tjedan, a riječ je o opskrbi s 1.000 tona drvne sječke za Kaznionicu Lepoglava za novi sustav grijanja.

To će, kako se navodi u priopćenju, pridonijeti znatnoj uštedi sredstava za podmirivanje izdataka za energiju (gotovo milijun kuna).

Do sada je kaznionica grijana fosilnim gorivom.

U priopćenju se navodi kako su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume putem Šumske biomase odlučili snažno iskoračiti prema dodatnom oplemenjivanju javnog resursa (šumske biomase) kroz stvaranje pretpostavki za razvoj domaćeg tržišta drvne sječke i to njenim preusmjeravanjem u javne ustanove (bolnice, škole, vrtići i sl.) za potrebe grijanja.

Dodaje se kako Hrvatska trenutno uvozi oko 55 posto potrebne energije, a više od 66 posto javnih zgrada kao energent koristi fosilna goriva (nafta, plin, ugljen). S druge pak strane Hrvatska raspolaže kvalitetnim i prirodnim šumama u kojima nastaje značajna količina šumske biomase za mehaničku preradu i termičku uporabu, a koja se još uvijek dobrim dijelom izvozi.