SVJETSKO TRŽIŠTE

Cijena nafte raste uoči sastanaka OPEC-a

28.11.2016 u 08:52

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugog zaredom, no trgovalo se nesigurno zbog neizvjesnosti koja vlada uoči sastanka članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla oko 0,8 posto, na 47,24 dolara, a za toliko je barel poskupio i na američkom tržištu, pa mu je cijena dosegnula 46,06 dolara.

Početkom prošloga tjedna cijene su nafte snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da će na sastanku 30. studenoga članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi ublažile neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljne potražnje.

Bio bi to prvi dogovor OPEC-a o smanjenju proizvodnje od 2008. godine.

Međutim, u petak su izgubile veći dio tih dobitaka jer se čini da je još puno prepreka dogovoru. Tako su trgovce zabrinula izvješća da će saudijska državna naftna kompanija Saudi Aramco u siječnju povećati opskrbu nekih azijskih kupaca.

Analitičari ističu i da se temeljni faktori na tržištu nisu znatnije promijenili, ako se izuzme zabrinutost za sudbinu plana OPEC-a i drugih proizvođača o smanjenju proizvodnje sirove nafte na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno, s 33,64 milijuna barel dnevno koliko je OPEC proizvodio u listopadu.

Uteg za cijene predstavljalo je prošloga tjedna i jačanje dolara, čija je vrijednost prema košarici drugih valuta dosegnula najviše razine od 2003. godine. Jači dolar ograničava potražnju za naftom jer je poskupljuje za imatelje drugih valuta.