ANALIZA ERSTEA

Cijena nafte očito je previsoka

09.03.2010 u 14:39

Bionic
Reading

Na svojoj trenutnoj razini, cijena nafte je za više od 100 posto iznad dugoročnog prosjeka od 30,9 dolara i srednje cijene od 24 dolara, navodi se u analizi Erste banke u kojoj se zaključuje da su cijene nafte pod utjecajem slabog dolara i osjetnog rasta ulaganja u sirovine porasle previše i prebrzo. Analitičari očekuju da će cijena nafte u prvoj polovici godine rasti najviše do 100 dolara, a u drugom dijelu godine očekuju preokret trenda

'Gospodarski oporavak je netaknut, ali smatramo da je cijena nafte očito previsoka. Iako je potražnja znatno porasla – naročito na tržištima u razvoju – i dalje je dosta ispod rekordnih razina. Također, kritički gledamo na slijepo vjerovanje da će kinesko gospodarstvo biti pokretač oporavka i rasta. Kina ne može i neće biti jedini pokretač globalnog oporavka ili spasitelj globalnog gospodarstva, kao ni jedina nada za potrošnju nafte', navodi Ronald Stöferle, analitičar tržišta sirovina u Erste grupi.

Stručnjaci Erstea smatraju da se iluzija 'jeftine' nafte vjerojatno temelji na činjenici da mnogi sudionici na tržištu kao referentnu vrijednost uzimaju povijesni rekord od gotovo 150 dolara. Upozoravaju da je na svojoj trenutnoj razini cijena nafte za više od 100 posto iznad dugoročnog prosjeka od 30,9 dolara i srednje cijene od 24 dolara.

Čini se da OPEC smatra optimalnom cijenu nafte između 70 i 80 dolara, ističe se u analizi. S jedne je strane dovoljno niska da pretjerano ne optereti i dalje ranjivo gospodarstvo, a s druge strane alternativni izvori kao što su naftni pijesak ili nafta koja se crpi iz velikih morskih dubina nisu atraktivni te su uglavnom neisplativi na ovoj razini. Ni energija vjetra i sunca na ovoj razini cijene ne predstavljaju ozbiljnu konkurenciju (bez ogromnih subvencija). Prema OPEC-u, trenutne bi cijene trebale zadovoljiti i proizvođače i potrošače.

OPEC trenutno proizvodi gotovo 60 posto ukupne količine nafte, ali ima u vlasništvu više od 80 posto rezervi. Gospodarska i politička snaga OPEC-a i dalje će rasti.

S obzirom na preveliku ponudu nafte na tržištu, analitičari Erste grupe ne očekuju da će cijena nafte prijeći 'magičnu' granicu od 100 dolara po barelu na održivoj bazi. Čini se da je tržište dobro uravnoteženo za 2010. godinu. Samo široki, održivi te – naročito – globalni gospodarski rast mogao bi potaknuti manjak opskrbe.

'Slijedom toga očekujemo – iz tehničkih i taktičkih razloga – nastavak prethodnog rasta u prvoj polovici 2010. Zbog negativnih divergencija, loših sezonskih čimbenika i slabih fundamentalnih pokazatelja, očekujemo zaokret u trendu najkasnije u drugoj polovici godine, kada bi cijena nafte trebala pasti na 60 dolara po barelu ili čak niže. Stoga prognoziramo prosječnu cijenu nafte od 72 dolara po barelu u 2010', zaključuje Stöferle.