MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Cijena mlijeka - promemorija i dalje ostaje na snazi

31.01.2012 u 18:17

Bionic
Reading

Promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj, prema kojoj se otkupna cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u protekla tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a, ostaje i dalje na snazi, dogovoreno je na današnjem sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka koji je održan u Ministarstvu poljoprivrede

Zaključeno je kako jednostrane odluke vezane za određivanje otkupne cijene mlijeka nisu preporučljive, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Uz posredovanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine dogovoreno je da promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj ostaje i dalje na snazi do konačnog dogovora.

S obzirom na to da i prerađivači i proizvođači imaju brojnih problema u poslovanju, iz Ministarstva ističu kako je dogovoreno da je jedino kompromis način da se dođe do zadovoljavajućeg rješenja te sačuvaju oba sektora.

Ministar je predložio da prerađivači i proizvođači u idućih 30 dana dostave svoje pisane prijedloge mogućih rješenja vezano za problematiku otkupne cijene mlijeka.

Dogovoreno je i da se na sastanak za sedam dana pozovu i predstavnici trgovačkih lanaca, koji su važna karika u lancu od proizvodnje do krajnjeg potrošača.

Ministarstvo će u idućem razdoblju sagledati cijelu problematiku proizvodnje mlijeka i tržišta krajnjih proizvoda u trgovini - od ulaznih inputa u proizvodnji, preko uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i problematiku kontrole i inspekcija proizvoda na tržištu, najavljuju iz Ministarstva.