UNOVČILI MILIJARDU KUNA

Četvrtina branitelja prodala udjele u Fondu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 10:05
  • Objavljeno 24.04.2009 u 09:35
branitelji, strani dobrovoljci

branitelji, strani dobrovoljci

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Članovi Fonda hrvatskih branitelja prošle su godine unovčili 1,62 od ukupno 5,83 milijuna udjela, a društvo za upravljanje FHB-om, Erste invest, za to je isplatilo više od milijardu kuna.

Prodani udjeli čine 27,7 posto ukupnog broja, a s obzirom na bojazni uz očekivane razmjere prodaja udjela, branitelji su se pokazali zrelijima i strpljivijima nego što se to očekivalo.

U spomenute brojke iz godišnjeg izvješća o radu Fonda u 2008. koje je u četvrtak bilo na dnevnom redu Vladine sjednice nisu uračunate promjene broja udjela po posljednjim podacima jedinstvenog registra branitelja iz posljednjeg kvartala prošle godine, piše Poslovni dnevnik.

Učinci tih promjena (novi udjeli i nešto poništenih) pokazat će se u ovoj godini. Braniteljski fond prošlu je godinu zaključio neto imovinu od 2,4 milijarde kuna. Godinu prije imovina mu je bila 4,2 milijarde kuna, a osim milijarde kuna koju su udjelničari Fonda unovčili, na smanjenje u 2008. utjecala je i niža tržišna cijena dionica T-HT-a na kraju prošle u odnsou na kraj 2007. godine.

U strukturi imovine Fonda dionice T-HT-a su na kraju 2008. činile 48 posto, 16 posto Fonda je iamo u trezorskim zapisima, a ostatak u tzv. obrnutim repo poslovima, depozitima. Budući da je nabavna cijena po kojoj su u Fond prenesene dionice Ine bila 1.050 kuna, a dionice su Molu lani prodane po 2.800 kuna, ta je transakcija Fondu donijela 1,2 milijarde kuna dobitka, zbog čega je ukupna realizirana dobit ispala nešto veća od 1,4 milijarde kuna. No ta brojka nije relevantna za raspodjelu dobiti.

Prošli tjedan 'popunjeni' UO Fonda uskoro će odlučiti u raspodjeli dobiti. Kako se u Fond lani slilo oko 180 milijuna kuna dividende, od kamata 35 milijuna kuna, a troškovi poslovanja bili su oko 13 milijuna, ispada da za raspodjelu ostaje oko 200 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi