KRAJ NATJEČAJA

Četiri ponude za tri brodogradilišta

19.05.2010 u 15:13

Bionic
Reading

Na otvaranju ponuda za privatizaciju brodogradilišta predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak izvijestio je da su pristigle četiri ponude za tri brodogradilišta. Zaprimljene su dvije ponude za Brodotrogir te po jedna ponuda za 3. maj i Brodograđevnu industriju Split

Tvrtke More Trogir i Jadranska ulaganja predale su ponude za Brodotrogir. Oba ponuđača, uz cijenu od jednu kunu, priložila su i plan restrukturiranja škvera u trajanju od pet godina i preuzimanje svih obaveza društva prema bankama osiguranih državnim jamstvima. Tvrtka More Trogir Slobodana Ljubičića po drugi put se javlja na natječaj s projektom koji predviđa gašenje brodograđevne djelatnosti u Trogiru i preorjentaciju na turizam. Tvrtku Jadranska ulaganja predstavlja sin Danka Končara, koji je također odustao od ulaganja u brodogradnju i najavio ulaganja u nekretnine.

Za 3. maj je predao ponudu Crown Investment u ime austrijske kompanije A-tec, koji je priložio plan restrukturiranja u trajanju od tri godine. Isto tako, spreman je preuzeti dugove prema bankama uz uvjet da se to ne odnosi na prethodne dugove, već traži da se to pokrije izvlaštenjem nekretnina.

Za Brodosplit je predao ponudu samo samoborski DIV. Samoborska tvornica vijaka spremna je platiti 3,7 milijuna kuna, uz uvjet da država preuzme 3,48 milijardi kuna obveza pokrivenih jamstvima Ministarstva financija. Samoborci su otkupili natječajnu dokumentaciju za četiri brodgradilišta, a na kraju su se odlučili za ono s najvećim dubiozama.

Za ostala brodogradilišta - Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata, Kraljevicu i Uljanik - nije stigla nijedna ponuda.

'Za sve ponude prispjele u roku HFP će izraditi detaljnu analizu i dostaviti svoje mišljenje Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva', rekao je Duvnjak, dodajući da će se programi restrukturiranja istovremeno dostaviti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji na odobrenje. Konačnu odluku o privatizaciji donijet će Vlada u roku od 30 dana.

Ozren Matijašević, član Upravnog odbora HFP-a izrazio je zadovoljstvo pristiglim ponudama. 'Ne želim prejudicirati kvalitetu ponuda, ali zadovoljan sam da su ponude stigle za 'vruće krumpire' - Brodosplit i 3. maj', rekao je Matijašević. Pozivajući se na aktualni slučaj TLM-a, u šali je predložio da u vladino povjerenstvo za razmatranje ponuda uđu i gospoda Bajić i Cvitan, 'kako ne bi stekli naknadnu pamet'.

Na upit novinara što će biti s brodogradilištima za koje nisu stigle ponude, Ruđer Friganović, član Upravnog odbora fonda iz Ministarstva gospodarstva, odgovorio je da će se odluka zasnivati na želji i nastojanju vlade da brodogradnja opstane. Odbacio je mogućnost stečaja i najavio restrukturiranje koje uključuje potencijalno objedinjavanje 'neželjenih' brodogradilišta.