UPRAVA KOD POLANČECA

Čelnik Nadzornog odbora 3. maja dao ostavku

12.10.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Predsjednik NO-a 3. maja Denis Vukorepa u petak je dao neopozivu ostavku o čemu je pismeno obavijestio HFP-e te potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Vukorepa nam je ovu informaciju potvrdio no odbio je komentirati razloge ostavke

Neslužbeno se doznaje da je u pitanju nezadovoljstvo radom uprave u situaciji kada kriza žestoko potresa vodeće kvarnersko brodogradilište. Predsjednik uprave 3. maja Željko Starčević izrazio je žaljenje zbog Vukorepine ostavke no odbija kritiku na svoj račun. Smatra da je sadašnja više nego teška situacija u brodogradilištu posljedica (ne)rada ili krivih poteza prethodne uprave.

'Kada sam u studenom prošle godine preuzeo 3. maj u knjizi narudžbi imali smo samo tri broda. Dakle mi smo u ovu tešku krizu ušli prazne knjige narudžbi no ipak smo bez kune novih kreditnih zaduženja uspjeli održati sustav. Istina je da nemamo novca ni za plaće ni za repromaterijal ali u isto vrijeme imamo nenaplaćenih gotovo 47 milijuna dolara potraživanja', rekao je Starčević dok je u ministarstvu gospodarstva zajedno s predstavnicima sindikata čekao razgovor u kabinetu ministra Polančeca.

Budući da stečaj opasno prijeti riječkom škveru uprava pokušava dobiti vladina jamstva za 210 milijuna dolara kredita kako bi održali proizvodnju i u ugovorenom roku izgradili četiri tankera za domaće brodare, Uljanik i Tankersku plovidbu, Taj im je ugovor vlada i osigurala kako bi bar za godinu, dvije održala zaposlenost riječkih navoza.

Starčević tvrdi da se u svim segmentima provodi maksimalna racionalizacija troškova, a najveći problem uz prekinute tokove financiranja im je nemogućnost naplate za odrađeni posao. Trećemajci naime imaju 36 milijuna dolara mrtvog kapitala samo u novogradnji, brodu za prijevoz automobila, kojeg naručitelj njemački brodovlasnik, odbija preuzeti.

Inače, u ministarstvu gospodarstva od svih su uprava tražili ažurirane podatke o financijskoj situaciji radi pripreme tendera za drugi privatizacijski krug. Iako je Polančec najavio raspisivanje natječaj za dva tjedna taj je rok nemoguće dostići budući vlada za nove privatizacijske uvjete mora dobili i zeleno svjetlo Bruxellesa.