padaju rekordi

Čak tri hrvatska aerodroma među pet najboljih u regiji, 'Tuđman' briljirao, ali kaska za 'Teslom'

18.01.2018 u 10:24

Bionic
Reading

Beogradska zračna luka Nikola Tesla i prošle godine bila je uvjerljiv lider regije prema broju prevezenih putnika, dok se rekordnom godinom može pohvaliti i Zračna luka Franjo Tuđman u Zagrebu. Zanimljivo je to što se među pet najprometnijih zračnih luka u regiji nalaze čak tri iz Hrvatske

Protekla godina obilježila je rast broja letova u cijeloj regiji, piše klix.ba, i proširenje kapaciteta zračnih luka, a na popisu 10 najprometnijih samo dvije nisu uspjele doseći 'čarobni broj' od milijun putnika, one u Podgorici i u Sarajevu.

Kroz beogradski aerodrom Nikola Tesla i 2017. godine prošlo je uvjerljivo najviše putnika, njih čak 5.343.420. Osim novog povijesnog rekorda u 2017. godini, koji je aerodromu u Beogradu donio povećanje broja putnika od devet posto u odnosu na 2016. godinu, 'Nikola Tesla' je proteklih mjeseci bilježio i apsolutne mjesečne rekorde u broju putnika. Najveće zasluge za to beogradska zračna luka može pripisati brojnim niskotarifnim i atraktivnim letovima.

Ponuda letova iz Beograda tijekom 2017. godine obogaćena je uspostavljanjem letova nacionalne aviokompanije za Veneciju, dok je aviokompanija Hainan Airlines nakon 17 godina povezala glavne gradove Srbije i Kine, a preko Praga.

Niskotarifna aviokompanija Wizz Air počela je letjeti iz Beograda za Friedrichshafen, Nürnberg, Hannover i Maltu, aviokompanija Atlasglobal za Istanbul, a aviokompanija Transavia za Amsterdam.

  • +33
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Novim rekordom u 2017. može se pohvaliti i zagrebačka zračna luka koja je prvi put u svojoj povijesti premašila brojku od tri milijuna putnika u jednoj godini. Kroz Međunarodnu zračnu luku Zagreb lani je prošlo ukupno 3.092.047 putnika, što je rast od 11,8 posto u odnosu na 2016. godinu. Samo u prosincu prošle godine zabilježen je više od 10-postotni rast broja putnika, čemu je pridonio Advent u Zagrebu.

Zračna luka u Zagrebu prošle godine otvorila je novi terminal, što je rezultiralo povećanjem broja letova. Pojedini avioprijevoznici već su najavili povećanje broja letova iz glavnog grada Hrvatske i tijekom ove godine.

  • +14
Advent u Zagrebu: Noćni ugođaj Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Splitska zračna luka još je 2016. godine srušila rekord od dva milijuna putnika, a lani je to uspjelo i aerodromu u Dubrovniku.

Split se prošle godine pak približio brojki od tri milijuna putnika, što je rast veći od 19 posto u odnosu na godinu ranije.

  • +10
Splitski aerodrom obara rekorde Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iza Zračne luke Dubrovnik najuspješnija je godina u povijesti. Zahvaljujući novom terminalu otvorenim u svibnju 2017. godine dubrovačkim aerodromom lani je prošlo 2.323.065 putnika.

Kroz projekte obnove i razvoja Zračna luka Dubrovnik cilja na obaranje rekorda i u godinama pred nama.

  • +8
Otvoren novi putnički terminal Zračne luke Dubrovnik Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zračna luka u Skopju proteklih godina imala je najveću stopu rasta u regiji. Dobro poslovanje glavni aerodrom u Makedoniji zabilježio je i lani. Tako su skopski i ohridski aerodrom u 2017. ugostili 2.027.344 putnika, što je 13 posto više nego godinu ranije.

Prošla godina bila je najuspješnija i za Međunarodni aerodrom Adem Jashari u Prištini, kroz koji je prošlo 1.887.402 putnika. Prištinska zračna luka planira ove godine uključiti i letove za skandinavske zemlje te produžiti i proširiti piste. Uz više letova i povoljne cijene, Adem Jashari mogao bi ove godine probiti broj od dva milijuna putnika.

Ljubljanski aerodrom Jože Pučnik bilježio je loše statistike 2016. godine zbog pada putnika od 0,7 posto. Međutim prošla godina donijela je pozitivne pomake i za glavni grad Slovenije, čija je zračna luka oborila rekord s 1.676.032 putnika.

Crnogorski aerodromi u Podgorici i Tivtu ugostili su pak prošle godine više od dva milijuna putnika, gotovo 320.000 putnika više nego 2016. godine. Aerodrom Tivat premašio je prvi put u svojoj povijesti broj od milijun putnika u jednoj godini, dok je Međunarodni aerodrom Podgorica sve bliže svom milijuntom putniku.

Zanimljivo je kako je podgorički aerodrom u prosincu prošle godine prvi put uspio opslužiti pet aviona i više od tisuću putnika u roku od 80 minuta. Inače, podgorička zračna luka je 2016. pretekla sarajevsku na devetom mjestu, a i lani je zadržala tu poziciju.

Na začelju ljestvice našao se sarajevski aerodrom, no s 957.969 prevezenih putnika 2017. bila je najbolja godina u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo, čiji je cilj ove godine probiti broj od milijun putnika. Šest novih aviokompanija uvelo je lani letove iz Sarajeva, a u planu je i veliko proširenje aerodromskih kapaciteta, prije svega izgradnja moderne terminalne zgrade i pratećih objekata.