rekordna sezona

Zagrebačka zračna luka mjesec ranije oborila povijesni rekord

06.09.2017 u 12:21

Bionic
Reading

Prvi puta u povijesti, zagrebačka Zračna luka dočekala je dvomilijuntog putnika u kolovozu što je mjesec dana ranije od rekordne 2016. Tijekom kolovoza Zračna luka Franjo Tuđman ostvarila je i rast prometa putnika od 14 posto

Ova zračna luka od početka godine bilježi kumulativni rast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu, a pozitivan trend dvoznamenkastog rasta očekuje se i do kraja ove, priopćili su iz Uprave Međunarodne zračne luka Zagreb.

Od početka koncesije, krajem 2013. godine, uspostavljena je suradnja s devet novih aviokompanija i uvedeno je 13 novih cjelogodišnjih linija od čega ih je najviše, ukupno osam, realizirano u ovogodišnjem ljetnom redu letenja.

Raste i broj charter linija. Značaj rast bilježi se i u cargo prometu nakon rekordnog srpnja, u kolovozu je ostvareno 46 posto rasta u odnosu na isti mjesec prošle godine. Poseban iskorak, ističe se u priopćenju, predstavlja ovogodišnji dolazak prestižne aviokompanije Emirates.

Radi se o avioprijevozniku koji svakodnevno širokotrupnim zrakoplovom tipa Boeing 777 300ER sa 364 sjedala u Zagreb dovodi velik broj putnika iz više od 60 zemalja svijeta, ponajviše iz Azije, ali i Australije i Oceanije čime Zagreb i Hrvatska postaju dostupniji dalekim tržištima, a to će pozitivo utjecati na hrvatski turizam i izvan ljetne sezone, napominju iz MZLZ-a.

  • +33
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Značajan doprinos rastu prometa dao je i, dodaju, nacionalni prijevoznik Croatia Airlines sa svoje četiri nove linije za Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt te Monarch, specijalizirana aviokompanija za leisure city break putovanja zbog čega je povećan broj dolazaka turista iz Velike Britanije.

Osim novih linija, u Zračnoj luci Franjo Tuđman došlo je i do povećanja broja letova te veličine zrakoplova na već postojećim destinacijama, što uključuje linije LOT-a za Varšavu, Czech Airlinesa za Prag, ali i onih daleko-linijskih poput izravnog leta za Kanadu aviokompanije Air Transat i Qatar Airwaysa na redovitoj liniji za Dohu, poručuju iz Zračne luke Franjo Tuđman.

Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Zagrebačka zračna luka će tijekom nadolazeće zimske sezone izravnim letovima biti povezana s Dubaijem, Londonom  i Manchesterom čime se osigurava povezanost s važnim emitivnim tržištima u Aziji i Velikoj Britaniji.

Od kraja listopada, točnije 31.listopada, Eurowings uvodi novu izravnu liniju za Düsseldorf tri puta tjedno dok će domaći Croatia Airlines svoje sezonske linije za Lisabon i Barcelonu prvi puta nuditi i izvan ljetne sezone, a planirano je prometovanje kroz cijelu prvu polovicu zimskog reda letenja, odnosno do prvog tjedna siječnja 2018.

Poljska kompanija LOT, kao i norveška niskotarifna kompanija Norvegian Airlines također će zadržati dio novo uvedenih sezonskih frekvencija kroz zimski red letenja, napominju iz MZLZ-a.