koronakriza

Čak trećina britanskih kućanstava trebat će financijsku pomoć pomoć države

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2020 12:17
  • Objavljeno 22.04.2020 u 12:17
tportal

Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Trećina britanskih kućanstava procjenjuje da će vjerojatno trebati pomoć vlade kako bi prebrodila pandemiju koronavirusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu, uz naglašeni pesimizam kada je u pitanju sigurnost radnih mjesta

Točno 33 posto ispitanika navodi da će u sljedeća tri mjeseca njihovo kućanstvo vjerojatno trebati financijsku pomoć vlade, utvrdila je tvrtka Kantar.

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiji pesimizam kada je u pitanju sigurnost radnog mjesta i zdravlje gospodarstva.

Čak 44 posto zaposlenih smatra da je njihovo radno mjesto sada manje sigurno no što je bilo pred godinu dana, što je najveći udio otkada se istraživanje počelo provoditi u kolovozu 2011. godine.

Povjerenje u zdravlje britanskog gospodarstva također je opalo od uvođenja mjera suzbijanja pandemije u ožujku - 65 posto ispitanika ocjenjuje da je sada u lošijem stanju nego prije godinu dana.

Neovisni odbor za proračun procjenjuje da bi britanski BDP u drugom tromjesečju mogao pasti 35 posto u drugom tromjesečju, te da bi dva milijuna radnika moglo ostati bez posla zbog pandemije.

Vlada je usvojila paket mjera pomoći gospodarstvu ukupne vrijednosti veće od 500 milijardi dolara, koji uključuje plaćanje 80 posto troškova plaća kako bi se smanjio broj otpušanja, te jamstva za do 80 posto bankovnih zajmova malim poduzećima.

  • +6
  • +3

Koronavirus u Velikoj Britaniji

Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA

Istraživanje je pokazalo da se čak 84 posto ispitanika slaže ili u velikoj mjeri slaže s time da vlada treba pomoći građanima i poduzećima na koje je utjecao koronavirus, bez obzira na cijenu.

Šest od 10 ljudi ispitanika smatra da je vladin odgovor na koronakrizu dobar odnosno vrlo dobar, što je pomoglo da potpora premijeru Borisu Johnsonu poraste na 54 posto, sa 50 posto posto u istraživanju u ožujku. 

Kantar je istraživanje proveo putem Interneta u razdoblju od 16. do 20. travnja a u anketi je sudjelovalo 1.118 građana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!