ZA RAZLIKU OD VAS

Čak i ovako ruševan HDZ do kredita će brzo i lako

14 Opći sabor HDZ-a - glasanje

14 Opći sabor HDZ-a - glasanje

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

I dok bi građani, navikli na stroge bankarske uvjete za dobivanje kredita, mogli pomisliti da je HDZ-u zbog mogućeg blokiranja imovine otežano financiranje, poznavatelji bankarskog tržišta uvjeravaju nas u suprotno. Smatraju da će vladajuća stranka još uvijek dobiti brzo i povoljno kredit za financiranje izborne kampanje, mimo redovne procedure i u dogovoru s višim menadžmentom banke

PBZ: Svatko je priča za sebe

Kako je tportal ranije pisao, HDZ ima račune u PBZ banci ineaktivni račun u Zabi. U PBZ-u nas je Dražen Dumančić podsjetio na bankarsku diskreciju, kazavši da ne smijudavati nikakve podatke o svojim klijentima, niti načelno govoriti o uvjetimakreditiranja stranaka, jer 'svatko je priča za sebe'.

Hoće li HDZ-u, s obzirom na sve izvjesnije podizanje optužnice protiv stranke zbog korupcije i opasnosti od blokade imovine, biti problem dobiti kredit kojim planira financirati kampanju, upitali smo Vjeku Peretića, direktora portala Moj-bankar.hr

'HDZ kao stranka ima različite izvore prihoda pa poslovnoj banci preostaje procijeniti rizik takvog kredita. Banka će dakle procijeniti hoće li HDZ u narednom periodu biti dovoljno likvidan da redovito servisira mjesečne anuitete kredita i, eventualno, kojim će se dodatnim kolateralima osigurati kredit', kazao je Peretić.

Uobičajen kolateral, objašnjava direktor portala Moj-bankar.hr, osim redovitih novčanih priljeva na žiroračun, su nekretnine. 'Kad građani ili tvrtke dižu hipotekarni kredit, nekretnine uglavnom moraju biti dvostruko vrednije od iznosa kredita, no to kod posebnih klijenata i namjenskih kredita ne mora biti slučaj', istaknuo je.

Isto tako, objašnjava Peretić, HDZ može uzeti za jamce i fizičke osobe ili tvrtke, koji će banci pružiti dodatno osiguranje. S obzirom da je za Sanaderovu jamčevinu preko noći sakupljeno 12,4 milijuna kuna i dokazanu sklonost predsjednika Sabora Luke Bebića pomaganju prijateljima u nevolji, malo je vjerojatno da bi HDZ mogao imati problema u pronalasku jamaca.

'Mislim da HDZ-u ne bi trebao biti problem dobiti kredit jer će i dalje biti likvidni, neovisno o novinskim napisima i ishodu izbora', procjenjuje Peretić. 'Taj se posao neće odvijati po redovitoj proceduri u nekoj od poslovnica', pretpostavlja on, 'već će ga stranka direktno dogovarati s višim menadžmentom banke'

Iako bi neupućeni mogli pomisliti da je rejting stranke nakon mogućnosti da zbog korupcije i kazneno odgovara ozbiljno narušen, ovaj poznavatelj bankarskih prilika misli da HDZ-u još uvijek vjeruju tamo gdje se posuđuje novac. 'Teško je procijeniti kakve će dobiti uvjete kredita, ali je sigurno da će stranka zbog ugleda i osobnih poznanstava uspjeti dogovoriti bolje od redovnih na tržištu', zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi