RIZIČNO ULAGANJE

HDZ će kreditom financirati predizbornu kampanju

26.10.2011 u 14:17

Bionic
Reading

HDZ bi mogao ostati bez zgrade središnjice na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu primijeni li se mjera blokade imovine prilikom podizanja navodno već napisane optužnice protiv vladajuće stranke zbog crnih fondova, piše Večernji list. Reagirajući na tekst, iz HDZ-a su medijima odaslali demanti u kojem su, između ostalog, istaknuli da će stranka kreditnim zaduživanjem financirati aktualnu izbornu promidžbu

Bude li DORH podignuo optužnicu protiv HDZ-a zbog korupcije, nju bi trebalo pratiti zamrzavanje imovine da bi se osigurala sredstva za naknadu štete državi. Koje li ironije, crni su fondovi HDZ-u pomogli ostvariti pobjede na izborima, a sada bi zbog njih mogao ostati bez sredstava za izbore.

Ipak, s obzirom na predizbornu kampanju, zamrzavanje imovine trebalo bi biti ograničeno samo na hipoteku na zgradi središnjice u glavnom gradu, piše Večernji list, koji je pokušao u Državnom izbornom povjerenstvu doznati što bi blokada imovine značila za HDZ u predizbornoj kampanji, ali nikakav odgovor nije dobio.

Pitanje je, naime, može li se sudskom odlukom blokirati i poseban račun koji su stranke dužne otvoriti prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a na kojemu trebaju biti položena sredstva namijenjena isključivo za predizbornu kampanju. Čini se logičnim da bi ta sredstva trebala biti izuzeta od blokade jer bi se u protivnom jednu stranku moglo spriječiti da ravnopravno sudjeluje u predizbornoj utrci.

Pozivajući se na pravosudne izvore, Večernji list piše da je, s obzirom na predizbornu kampanju, izvjesno da će se zamrzavanje imovine ograničiti na hipoteku na zgradi središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Gredelj Večernjem je listu kazao: 'Odbijam bilo kakvu polemiku o hipotetskim optužnicama. Svakodnevno se spekulira optužnicom protiv HDZ-a, a simptomatično je da istovremeno nitko ne pita što je s optužnicom protiv SDP-a.'

Reagirajući na tekst, iz HDZ-a su medijima odaslali demanti u kojem su Večernji list optužili da 'neistinitim i proizvoljnim spekulacijama manipuliraju i nanose štetu Hrvatskoj demokratskoj zajednici'.

Demantirali su i napis da je HDZ za predizbornu promidžbu uplatio 15 milijuna kuna. Tome u prilog su istaknuli da će stranka kreditnim zaduživanjem financirati izbornu promidžbu.