ARCA 2017

Čak 70 posto rastućih tvrtki u Hrvatskoj nema niti jedan novi proizvod

19.10.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Inovacije su pokretač suvremenog društva, rečeno je u četvrtak na otvaranju 15. Međunarodne izložbe inovacija ARCA i 9. Međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji

Trodnevni sajam održava se i ove godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (ulaz je besplatan), uz sudjelovanje 135 izlagača iz  deset zemalja.  

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić rekao je kako inovativnost treba biti način života. Istaknuo je da se danas kvalitetne tržišne utakmice ne vode priprostim proizvodima već inovacijama to jest znanjem i vještinama koje su u njih ugrađene.

"Prema rezultatima Gem istraživanja u Hrvatskoj velika većina rastućih tvrtki, njih preko 70 posto, nema novi proizvod i nude nešto konvencionalno, možda već potrošeno. Samo osam posto rastućih tvrtki ima novi proizvod za sve, dok je Europska unija na 20 posto", kazao je Bračić. 

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić bio bi zadovoljan kada bi godišnje makar jedna hrvatska inovacija doživjela velik uspjeh. Za njega su inovacije pokretači svakog suvremenog društva, a tvrdi i da se naša zemlja sa svijetom može natjecati i znanjem i inovacijama.

"Hrvatski gospodarski rast od dva do tri posto ne može zadovoljiti razvojnu fazu hrvatskog gospodarstva i društva. Trebamo 3,5 posto samo da uhvatimo korak s dugovima i kamatama, a razvojna faza kreće tek od 3,5 prema pet posto", rekao je prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga.

Dodao je da su samo lani studenti Sveučilišta u Zagrebu na najprestižnijim svjetskim izložbama inovacija osvojili 11 zlatnih, 9 srebrnih i 6 brončanih medalja.

  • +4
15. Međunarodne izložbe inovacija ARCA Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac izvijestila je da to ministarstvo radi na zakonu o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte kojim se uvode porezne olakšice za poduzeća koja ulažu u istraživanje i razvoj.

Po njezinim riječima, zakon bi trebao u proceduru do kraja godine, a iduće bi bio u primjeni. 

"Vlada je prepoznala značaj poduzetništva i ulaganja u inovacije, jer se time povećava konkurentnost i stvaraju nova radna mjesta", rekla je Mandac.