NOVA PRAVILA ZA VELIKE PROJEKTE

Čačić priprema zakon protiv lokalnih šerifa

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Screenshot / Autor: hrt.hr

Jedan od prvih poteza koje Radimir Čačić, predsjednik Hrvatske narodne stranke (HNS), namjerava učiniti, ako i čim Kukuriku koalicija osvoji vlast, jest donošenje zakona prema kojem će se o investicijama većim od 20 milijuna eura morati odlučivati na državnoj razini i koje će se provoditi s državne razine

Čelnik HNS-a pojašnjava da bi se tako napokon u državi stvorila 'točka odlučivanja o velikim projektima'. Ova je ideja načelno već uvrštena u Plan 21 Kukuriku koalicije. Konkretno, u praksi bi se organizirao sustav pri Vladi, i to kroz nekoliko namjenski osnovanih tvrtki (poput HAC-a), koje bi onda operativno provodile velike projekte ovisno o kojem je ulaganju riječ.

Operativci, za koje Čačić tvrdi da bi ih doveo iz redova stručnjaka, a ne po političkoj liniji, odgovarali bi potpredsjedniku Vlade za gospodarstvo. Navodno su pozive već primila i neka zvučnija imena iz domaćega korporativnog sektora. 'U Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima, produljeni socijalistički sindrom. Pritom je svaka investicija postala sumnjiva i svi su lopovi. Takav je način razmišljanja pretočen u sustav i imamo sto načina da stvorimo prepreke ulagačima. Ne čudi onda kažnjavanje načelnika općine Rugvica koji je 'pogodovao' Ikei oko rješavanja prostornog plana. Takvim prijedlogom želimo stvoriti nešto poput remorkera u lukama. Znate, kad je gužva, oni najefikasnije nađu put', kaže Čačić.

Na naše pitanje hoće li ovakav plan izazvati negodovanje lokalne politike, Čačić kaže da je uvijek realno očekivati da se netko tome suprotstavi. No nekoliko lokalnih političara, i to neovisno o stranci iz koje dolaze, uglavnom se pozitivno izjasnilo o toj ideji. 'To je dobar prijedlog', kaže Plinio Cuccurin, predsjednik Ladonje. 'No smatram da je puno važnije da se donese zakon prema kojem bi se 30 posto javnih nabava usmjerilo u korist malih i srednjih poduzetnika', dodaje.

Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo iz HSS-a također podržava Čačićevu ideju. 'Nemoguće je da male lokalne sredine mogu odraditi velike projekte. Veliki infrastrukturni radovi poput kanalizacije ili vodoopskrbe nisu nešto o čemu su lokalni vijećnici kvalificirani odlučivati', kaže Jambo.

Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, očekivano, kao pripadnik SDP-a, podržava ideju. 'Postoje veliki i ozbiljni projekti za koje lokalna samouprava nema snage niti kapacitete da ih provede. No to onda mora biti i partnerski odnos s državom', kaže Komadina. Na pitanje što u slučaju kad se protiv nekog investitora digne lokalna buna ili ekološke udruge, odgovara: 'Treba djelovati zakonito. Postoje studije, ne samo ekološke, nego i o ekonomskoj isplativosti za lokalnu zajednicu', poručuje Komadina.

Stipe Zrilić, HDZ-ov župan Zadarske županije, kaže da uopće nije bitan iznos investicije, nego u čijem su proračunu osigurana sredstva. 'Županije, gradovi i općine imaju svoj proračun i svoja sredstva. O tim sredstvima odlučuju sami, a država odlučuje o svojim sredstvima. Ne znam kako bi država odlučivala o tuđim sredstvima i 'uspostavila vertikalu odlučivanja s državne razine'. Ako to pripremaju, to nije dobro jer znači dodatnu centralizaciju i udar na lokalnu i područnu samoupravu', smatra zadarski župan.

Slobodan Mikac, bivši šef APIU-a, kaže: 'To je bio prijedlog naše agencije još 2006. godine, i to prema uzoru na Slovačku.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi