neželjena transakcija

Butković kaže da Vlada ne sprema 'lex Fortenova', komentirao i ponudu češke tvrtke za kupnju Uljanika

09.11.2022 u 17:30

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je izjavio da je još rano govoriti o refinanciranju obveznice koja Fortenovi dolazi iduće godine na naplatu, a odgovarajući na upit novinara nakon koalicijskog sastanka rekao je i da Vlada ne sprema 'lex Fortenova'

Nakon što je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) kupio 43,4 posto udjela u nizozemskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe d.d., pri čemu nije zatražio dozvole hrvatskih i nizozemskih vlasti, Butković je, odgovarajući na upit novinara, izjavio da još uvijek čekaju izvješća nadležnih tijela.

"Još uvijek nemamo jasan odgovor", rekao je Butković. Napomenuo je i da nakon donošenja 'lex Agrokora', koji je omogućio opstanak kompanije, cijelo vrijeme bdiju nad tom tvrtkom koja uspješno posluje.

"Imali smo situaciju da su mirovinski fondovi predstavili plan kojim se trebao preuzeti udio od Sberbanke. Iz još uvijek neutvrđenog razloga, i nama nejasnog, jedan od fondova odustao je u posljednji trenutak i onda se dogodilo ovo što se dogodilo", kazao je Butković te dodao kako će se vidjeti idućih dana što će se događati.

Na novinarsko pitanje brine li Vladu cijela ta situacija, odgovorio je da ih ne brine, "ali ovaj scenarij nismo priželjkivali niti smo imali o njemu ikakvih informacija".

  • +6
163. sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Novinari su ga pitali i vezano uz obveznicu vrijednu više od milijardu eura koja dogodine Fortenova grupi dolazi na naplatu, je li Vlada spremna za to, budući da sada nije jasna vlasnička struktura tvrtke, a u takvim je uvjetima teško refinancirati dugove odnosno zaduživati se.

"To je hipotetsko pitanje. Dolazi na naplatu, ali rano je u ovom trenutku govoriti o samoj operaciji refinanciranja, to ovisi o puno stvari, i globalnih i onih koji se događaju u samoj tvrtki", kazao je.

Odgovarajući na pitanja novinara, Butković je rekao i da Vlada ne sprema novi lex Fortenova. "Ne spremamo ništa, ali pratimo situaciju i naravno da ćemo uvijek reagirati kao što smo to i do sada radili pravovremeno", rekao je.

Češka tvrtka poslala pismo namjere za Uljanik brodogradnja 1856

Na pitanje o češkoj tvrtki koja je zainteresirana za kupnju Uljanika, Butković je kazao kako je riječ o tvrtki koja je nedavno postala većinski vlasnik Đuro Đaković grupe.

Češki holding CE Industries, naime, poslao je početkom tjedna obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 te za 54,77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 putem direktne pogodbe nudi 155 milijuna kuna.

Taj holding jedan je od osnivača i D. D. Acquisition s.a. Ostrva, odnedavno strateškog partnera slavonskobrodske grupacije Đuro Đaković.

Butković je naveo da je češki holding poslao svoju ponudu nakon što je proveo dubinsko snimanje, i to stečajnom upravitelju i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Sada je na redu Ministarstvo sa svojim službama da sve to pogleda, kazao je Butković napominjući kako o tome odlučuje sud, jer je riječ o stečajnom postupku.

Kazao je i da se radi o respektabilnoj tvrtki, koja integrira oko 20 tvrtki, ima oko 2.400 zaposlenih, te je uspješno ušla u Đuro Đaković. Po njegovim riječima, ponuda je ozbiljna.

"Sad trebaju sve pogledati službe Ministarstva i u suradnji sa stečajnim upraviteljem vidjeti da se to što prije realizira", istaknuo je Butković.