posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Butković: Više od milijarde kuna za lučku infrastrukturu

26.04.2021 u 14:31

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak kako će za obnovu i rekonstrukciju lučke infrastrukture, osim iz trenutnim programa, na raspolaganju biti više od milijardu kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te kroz višegodišnji financijski okvir do 2027. godine.

Butković je u sklopu obilaska radova na modernizaciji i obnovi luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, obišao radove na obnovi i proširenju Lapadske obale, koji se financiraju sa 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

"Nikad kao sada se nije gradila i obnavljala lučka infrastruktura, ponajviše zahvaljujući fondovima EU-a i nacionalnim sredstvima. Ova županija ima najviše takvih projekata, njih osam vrijednih oko 800 milijuna kuna", rekao je Butković.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako će se Lapadska obala iz trenutnog ružnog stanja po završetku 30-mjesečnih radova pretvoriti u uređenu prometnicu s obalom i jasno riješenom komunalnom infrastrukturom. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako je Dubrovačko-neretvanska županija sa 6,7 milijardi kuna najuspješnija po povlačenju sredstava iz fondova EU-a.

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Od početka smo prepoznali značaj sredstava Europske unije i maksimalno ih koristili za provedbu projekata za naše građane", rekao je Dobroslavić.

Projekt obnove i proširenja Lapadske obale u Dubrovniku jedan je od osam projekata lučke infrastrukture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ukupno vrijednih više od 800 milijuna kuna. 

Ministar Butković u nastavku obilaska radova na modernizaciji i obnovi luka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji obići će 16 milijuna kuna vrijedne radove rekonstrukcije luke u Trpnju, a na Korčuli radove na rekonstrukciji lukobrana Puntin u luci Korčula te radove na rekonstrukciji lukobrana u ACI Marini Korčula. U Veloj Luci će sudjelovati na potpisivanju ugovora za radove na 75 milijuna kuna vrijednom projektu izgradnje novog pomorsko-putničkog terminala.