odluka vlade

Butković ovlašten da potpiše sporazum s 3. majem oko podmirivanja naknade za koncesiju

05.09.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak ovlastila ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za sklapanje sporazuma s brodogradilištem 3. maj oko modela otplate nepodmirene naknade za koncesiju, koja s krajem prošlog mjeseca doseže 5,86 milijuna kuna

Vlada je u kolovozu, na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju, do 150 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za državni proračun. Prije toga, 1. kolovoza, Vlada je usvojila zaključak o iskazivanju spremnosti za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju.

Kako je rekao ministar Butković, u cilju realizacije zaključka i odluke o davanju jamstva, a budući da je koncesijska naknada utvrđena odlukom Vlade o dodjeli koncesije, ovu odluku je potrebno donijeti kako bi se mogao potpisati sporazum o drugačijoj naplati dospjele a nepodmirene koncesijske naknade, dok će se buduće obveze redovno podmirivati.

"Predmetnom odlukom ovlašćuje se ministar mora, prometa i infrastrukture za sklapanje sporazuma s 3. majem kojim će se regulirati model otplate utvrđene dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju sa stanjem na dan potpisivanja spomenutog proizvoda, a na način isplate 15 posto utvrđene nepodmirene naknade u roku od 30 dana od dana potpisa sporazuma, dok će se naknadno do 31. kolovoza 2021. godine urediti model namirenja preostalih nenaplaćenih 85 posto dospjele a nepodmirene naknade za koncesiju", rekao je Butković.

Nepodmirena dospjela naknada za koncesiju riječkom brodogradilištu 3. maj, na dan 30. kolovoza 2019. godine, iznosi 5,86 milijuna kuna, od čega glavnica iznosi 5,44 milijuna kuna, a kamate 419,8 tisuća kuna.

Ministar gospodarstva Darko Horvat početkom tjedna izvijestio je da je Nadzorni odbor HBOR-a uvjetno dozvolio odnosno osigurao 150 milijuna kuna kredita potrebnih za likvidnost 3. maja te dobrim ocijenio činjenicu da je velika većina vjerovnika 3. maja pristala na sporazum i odgodu dospijeća većeg dijela tražbina.

Naime, više od 90 posto vjerovnika 3. maja pristalo je na sporazum po kojem bi im se 15 posto potraživanja isplatilo iz novog kredita, dok za preostalih 85 posto tražbine pristaju na dvogodišnju odgodu.

Dana suglasnost za radove na izgradnji pristaništa u Luci Osijek

Na sjednici Vlade prihvaćen je i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Osijek o sklapanju ugovora o javnoj nabavi za radove na izgradnji pristaništa za putničke brodove u Osijeku sa zajednicom ponuditelja - Sokol iz Vinkovaca i Hidrogradnja iz Osijeka, u vrijednosti od 12,49 milijuna kuna s PDV-om.

Ministar Oleg Butković rekao je da je Lučka uprava Osijek za potrebe pristajanja putničkih brodova u Osijeku trenutno koristi pristan koji je u privatnom vlasništvu.

"Obzirom na povećanje putničkih brodova najavljenih u ovoj godini, oko 80 brodova u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 37, Lučka uprava Osijek, koja je nadležna za prihvat brodova, ishodila je sve potrebne dozvole za izgradnju novog putničkog pristaništa. Početak radova očekuje se po potpisivanju ugovora tijekom rujna, a planirani završetak do kraja 2019. godine", naveo je Butković.