TRŽIŠTE KAPITALA

Burzovni indeksi u crvenom, blok promet podigao likvidnost, uzletio Viktor Lenac

Bionic
Reading

Današnji glavni burzovni indeksi ponovno su završili u crvenom. CROBEX je izgubio 0,3 posto vrijednosti pavši ispod psihološke razine od 2000, dok je uži indeks CROBEX10 oslabio 0,2 posto. Prehrambeni indeks jedini je završio u zelenom, s blagim porastom od 0,1 posto. Dan bio loš za građevinski sektor čiji je indeks pao 1,1 posto, i to najviše pod pritiskom dionice Dalekovoda koja je zaključila 3,3 posto u crvenom. Blok trgovanje je ponešto podiglo ukupnu likvidnost u odnosu na zadnja dva trgovinska dana, te je prikupljeno 11,2 milijuna kuna

Ponovno su prisutne blok transakcije Hrvatskog Telekoma, te je njihov promet uz nepromijenjenu cijenu iznosio 3,3 milijuna kuna, dok je 2 milijuna prometa ostvareno u blok transakciji dionicom Končara. U redovnom trgovanju u fokusu bile su dionice Adrisa, pri čemu je povlaštena dionica oslabila 1,6 posto uz 1,9 milijuna kuna prometa, a redovna dionica iste grupacije je na 1,4 milijuna kuna prometa stagnirala cijenom.

Među likvidnijim dionicama dobitnik dana je Viktor Lenac koji je porastao 4,9 posto sa 69 tisuća kuna prometa. Dobar dan je imala i dionica FTB turizma povećavši svoju vrijednost za 3,7 posto, te time neutraliziravši jučerašnji gubitak. S druge strane loš dan su imale dionice brodara, gdje je gubitnike predvodila dionica Alpha Adriatic s padom od gotovo 11 posto, a slab dan su imale i dionice Jadroplova i Atlantske plovidbe sa minusima od 4,9 posto i 1,2 posto.

Dobitnik dana: Viktor Lenac +4,85% 10,80

Gubitnik dana: Alpha Adriatic -10,95% 61,00

CROBEX: -0,28% 1.996,02