TRŽIŠTE KAPITALA

Burza u blagom plusu, u fokusu Tankerska Next Generation

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Dionički indeksi Zagrebačke burze su na početku novog tjedna blago porasli, uz nešto manju aktivnost investitora, pri čemu su dionice Tankerske Next Generation prednjačile ostvarenim prometom, ali i cjenovnim padom.

Nakon vrlo snažne izvedbe protekli tjedan, na hrvatskom tržištu kapitala se u ponedjeljak trgovalo nešto opreznije. Ipak, indeks CROBEX je uspio očuvati pozitivan trend blagim rastom za 0,13 posto na 1.808,61 bodova, što je njegov peti uzastopni dobitak, dok je indeks blue chip izdanja CROBEX10 ojačao za 0,25 posto. I drugi dionički indeksi su bilježili blage dobitke, a jedini izuzetak je bio indeks turističkog sektora, koji je oslabio neznatnih 0,04 posto.

Oprezno trgovanje se reflektiralo i na likvidnost, koja je oslabjela u odnosu na prošli tjedan. Ukupni dionički promet je iznosio 7,7 milijuna kuna, a samo jedno izdanje se moglo pohvaliti milijunskim prometom. Bile su to dionice Tankerske Next Generation sa 2,5 milijuna kuna prometa, koje su ujedno bile i jedan od najvećih gubitnika, s obzirom da im je cijena potonula za 7,56 posto na 44,00 kune.

Slab dan među likvidnijim izdanjima još su imale i dionice Ingre s gubitkom od 3,33 posto na 8,70 kuna te Valamar Riviera s minusom od 1,59 posto na 30,90 kuna. S druge strane, dobitnike su predvodile dionice Viktora Lenca koje su nastavile pozitivan niz novim cjenovnim skokom od 8,70 posto na 12,50 kuna, svoju najvišu razinu u gotovo tri godine. Dionice Atlantske plovidbe su skočile više od pet posto na 179,50 kuna, dok su Zagrebačka banka, Dalekovod i Hrvatska poštanska banka redom porasli za više od dva posto.

Dobitnik dana Viktor Lenac +8,70% 12,50

Gubitnik dana Tankerska Next Generation -7,56% 44,00

CROBEX +0,13% 1.808,61

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!