tržište kapitala

Burza tjedan zaključila pozitivno, Atlantska plovidba dobitnik dana

Brod Atlantske plovidbe ispred Dubrovnika

Brod Atlantske plovidbe ispred Dubrovnika

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Pandza/PIXSELL

Na hrvatskom tržištu kapitala i u petak se nastavila slaba aktivnost investitora, ali se raspoloženje dodatno poboljšalo, što je donijelo daljnji rast vrijednosti dioničkih indeksa.

Zadnji dan u tjednu indeks CROBEX je porastao za 0,81 posto na 1.972,83 bodova, što je njegova najbolja izvedba još od kraja srpnja te njegova najviša razina u zadnja tri tjedna. Time je i na tjednoj razini upisao rast vrijednosti i to za 0,38 posto, što je njegov treći uzastopni tjedni dobitak. I svi drugi dionički indeksi ostvarili su dobitke, a najviše je porastao indeks transportnog sektora, skočivši više od četiri posto.

I dalje se nastavila vrlo slaba aktivnost investitora u redovnom trgovanju, pri čemu je redovni dionički promet iznosio tek oko 3,5 milijuna kuna, a dojam je donekle popravio dodatni promet od 2,7 milijuna kuna u jednoj blok transakciji dionicama Atlantic Grupe. Najveći redovni promet od 1,2 milijuna kuna ponovno su ostvarile dionice Atlantske plovidbe, koje su bile i jedan od najvećih dobitnika dana s obzirom na cjenovni skok od 5,15 posto na 490,00 kuna, njihovu najvišu cijenu u zadnje tri godine.

Na drugom mjestu po likvidnosti su bile dionice Podravke s prometom od 735 tisuće kuna, koje su ojačale za 0,67 posto na 'okruglih' 600,00 kuna, a slijedile su ih dionice Ericssona Nikole Tesle s 352 tisuće kuna prometa, ali bez promjene cijene. Dobar dan među aktivnijim izdanjima još su imali Alpha Adriatic i Ingra, obje dionice s dobicima većim od četiri posto, te AD Plastik i Tankerska Next Generation, koji su porasli više od dva posto.

Dobitnik dana

Atlantska plovidba +5,15% 490,00

Gubitnik dana

Končar D&ST -2,51% 1.940,00

CROBEX

+0,81% 1.972,83

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!