TRŽIŠTE KAPITALA

Burza otvorila godinu sa skromnim prometom, ali i nastavkom rasta

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je novu godinu otvorilo u prazničkom tonu, sa skromnim prometima, ali uz nastavak pozitivnog kretanja dioničkih indeksa. Na burzi je protrgovano svega 91 tisuća eura redovnog prometa, ali je cjelokupnu sliku ipak popravila blok transakcija povlaštenom dionicom Adrisa u iznosu od 330 tisuća eura. Ovo je cjelokupan promet podiglo na jedva prihvatljivih 425 tisuća eura, što je i dalje najmanje od sredine prosinca.

Indeksi su nastavili sa snažnom izvedbom, gdje je CROBEX ojačao nešto ispod 1 posto, a uži indeks CROBEX10 porastao 0,7 posto. Svi sektorski indeksi da zaključili su u zelenom, a dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora koja je skočio 2,3 posto.

U redovnom trgovanju vladalo je zatišje, ali se i tu u fokusu našla povlaštena dionica Adrisa s 19 tisuća eura prometa i skokom cijene od 1,5 posto. Po prometu slijedi dionica Hrvatskog Telekoma koja je na 13,5 tisuća kuna prometa oslabila 0,4 posto, a slijedi Podravka sa 10,6 tisuća kuna prometa i porastom cijene od oko 1 posto. Na strani nešto likvidnijih dobitnika izdvaja se dionica Solarisa sa skokom cijene od 7,5 posto, a dobar dan je imala i dionica Ingre sa 4,3 posto plusa. Na suprotnoj strani odskače dionica Valamar Riviere koja je na 7 tisuća eura prometa upisala pad cijene od 1,7 posto, a slab dan je imala i dionica Vira sa 0,9 posto minusa.

Dobitnik dana Solaris +7,53% 100,00

Gubitnik dana Valamar Riviera -1,73% 3,98

CROBEX +0,95% 1.998,77