PROJEKTI POD UPITNIKOM

Budućnost rafinerije Sisak neizvjesna, veliki najavljeni projekt možda se nikad ne pokrene

05.09.2022 u 08:32

Bionic
Reading

Rafinerija u Sisku miruje – do kraja godine trebalo bi se završiti konzerviranje. Sa zaustavljanjem prerade većina je radova stala, a Sisčani kažu da su s godinam sa željezarom i rafinerijom nestale i brojne radne prilike

Od 2019. INA je odlučila da u Sisku više neće prerađivati, a godinu kasnije počela su prva otpuštanja. Otkaz je dobilo oko 300 radnika, a uz to je stiglo i zamjensko obećanje – 300 milijuna eura teška biorafinerija. Međutim realizacija još nije krenula. INA je predstavila projekt, odrađena je studija utjecaja na okoliš, stigla je vladina etiketa strateškog interesa, osiguran je dio novca iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, piše novinar Vanja Kranic na N1.

Iz nacionalne naftne kompanije poručuju da trenutačno razmišljaju o više projekata. Biorafinerija kao najveći, bioplinsko postrojenje, proizvodnja čistog vodika i solarna elektrana. Jedan ne isključuje drugi, ali Sisak će, kažu, biti industrijski Centar za obnovljive izvore energije, doznaje N1.

U INA-i kažu da odluka nije donesena i da se dvoume zbog situacije na tržištu. Zbog porasta cijene građevinskog materijala Biorafinerija bi mogla koštati dvostruko više od onog što je bilo planirano. Spominju i rizik nove tehnologije koja nije implementirana nigdje na svijetu na komercijalnoj razini, kao i neizvjesnost potražnje za bioetanolom.

Vlada traži očitovanje INA-e

Projekt je proglašen strateškim jer je Vlada zaključila da je važan zbog energetske tranzicije i prijelaza na održiva goriva, ali i revitalizacije sisačko-moslavačkog kraja koji pored svih problema još uvijek muku muči s obnovom. 'Budući da predviđene aktivnosti još nisu započele, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zatražilo je od INA-e očitovanje o statusu projekta', poručuju iz Ministarstva. Nakon što je godinama stav Vlade bio da se zatvaranje sisačke rafinerije nikada neće dogoditi, neizvjesno je kako će to završiti.