UDAR NA PRORAČUN

Imotski gradio stanove za branitelje na zemljištu koje nije bilo njegovo. Nakon pravomoćne presude mora platiti 1,2 milijuna kuna odštete

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 28.03.2022 17:34
  • Objavljeno 28.03.2022 u 17:26
tportal

Izvor: Profimedia/Panthermedia / Autor: Matthew Benoit

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić potvrdio je u ponedjeljak da je Grad dužan isplatiti oko 1,2 milijuna kuna odštete za oduzete čestice na području katastarske općine Imotski – Glavina, gdje je planirana gradnja stanova za ratne vojne invalide i obitelji sudionika Domovinskog rata.

U priopćenju imotskoga gradonačelnika ističe se da je presudom Županijskog suda u Splitu prihvaćena prvostupanjska presuda imotskog Općinskog suda za isplatu više od 1.186.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom od 2016. godine do isplate i uvećano za sudske troškove.

Riječ je o naknadi štete za oduzete katastarske čestice na području K.O. Imotski – Glavina radi izgradnje stanova za ratne vojne invalide i obitelji sudionika Domovinskog rata, priopćio je Budalić.

Objasnio je kako je presuda Županijskoga suda u Splitu donesena nakon prvobitno donesene presude u korist Grada Imotskog i provedenog postupka revizije na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske kojom je prihvaćena prvostupanjska presuda Općinskog suda u Imotskom za isplatu te štete.

Presuda Županijskoga suda u Splitu rezultat je dugogodišnjega sudskog spora koji su pokrenuli građani, navodi Budalić i dodaje da prilikom početka izgradnje stanova tužitelji nisu bili uknjiženi kao suvlasnici katastarskih čestica zemljišta

Iako će presuda, po njegovim riječima, uvelike utjecati na nastavak realizacije gradskog proračuna, Grad će, usprkos svemu, ustrajati u realizaciji započetih projekata.

"Grad Imotski je u proteklom periodu ulagao velike napore u rješavanje dugogodišnjih sporova koji su rezultirali stvaranjem obveza Grada od više do 50 milijuna kuna, te su se uspješnim reguliranjem i povratom dugova stvorile pretpostavke za apliciranje na EU natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava za realizaciju i provedbu projekata", ističe gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!