ČETVEROGODIŠNJI MANDAT

Bruxelles: Marina Rožić preuzela predsjedanje mrežom Eurochambres Women Network

28.10.2022 u 20:30

Bionic
Reading

Glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore (HGK) Marina Rožić preuzela je u petak u Bruxellesu predsjedanje mrežom Eurochambres Women Network (EWN) u sljedeće četiri godine

HGK je članica europskog udruženja komora Eurochambres, u sklopu kojeg djeluje mreža predstavnica komora Eurochambres women network (EWN), koja trenutno broji više od 60 članica.

Rožić je na sastanku Odbora direktora Eurochambersa u Bruxellesu preuzela predsjedanje od dopredsjednice Austrijske federalne gospodarske komore Marthe Schultz.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo preuzeti vodstvo jedne toliko velike mreže”, rekla je za Hinu Marina Rožić.

"Ravnopravna pozicija žena u gospodarstvu i na radnom mjestu donosi prednosti za cijelo društvo. Od transparentnosti plaća i boljih financijskih rezultata do boljeg pristupa kod upravljanja posljedicama klimatskih promjena i poticanja inovacija", rekla je Rožić povodom imenovanja.

Kao ključnu točku programa istaknula je rodnu ravnopravnost u kontekstu ciljeva održivog razvoja te održivih i zelenih poslovnih aktivnosti.

"Kroz ESG, održivo poslovanje te zelenu tranziciju i digitalizaciju želim progovoriti o važnosti i socijalne komponente u ESG-u i njezinoj potencijalnoj vrijednosti za buduće vrednovanje tvrtki i olakšani pristup financiranju", dodala je.

ESG (Environmental, Social, Governance) kratica je kojom se označavaju ekološki, društveni i faktori upravljanja u korporativnom svijetu i predstavlja koncept odgovornog i održivog organizacijskog poslovanja i primjene najboljih praksi u privatnom ili javnom sektoru.

Najavila je da će se fokusirati na identificiranje izazova te razvoj rješenja i promociju inicijativa za mentoriranje i jače uključivanje žena u upravljačka tijela. U sklopu budućih aktivnosti i inicijativa mreže EWN predviđena su događanja za žene poduzetnice s ciljem potpore i jačanja položaja žena, kao što su konferencije, radionice i bilateralni susreti.

Mreža provodi i anketiranje žena poduzetnica o utjecaju aktualnih izazova na poslovanje, kao što su utjecaji trenutnih kriza, inicijativa digitalizacije i zelena tranzicije, i slično.

Jedan od ključnih segmenata djelovanja mreže je i praćenje aktivnosti i inicijativa Europske komisije, kao što je radni program u kojem je prioritet primjena načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti putem transparentnosti plaća.

Mreža će nastaviti raditi i na povezivanju s platformom Europske komisije WEgate, kao i s programima za poticanje i financiranje ženskog poduzetništva.