PRVO POLUGODIŠTE 2012.

Bruto dobit poduzetnika prepolovljena

12.10.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Dobit hrvatskih poduzetnika u prvoj polovici ove godine prepolovljena je u odnosu na isto razdoblje lani što najbolje svjedoči o dubini recesije u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo

Prema podacima Fine, 92.787 aktivnih poduzetnika ostvarilo je u prvom polugodištu 9,26 milijardi kuna bruto dobiti što je 50,4 posto manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine

Prerađivačka industrija je nakon tri godine po ostvarenoj bruto dobiti preuzela primat od trgovine, zabilježila 5,5 milijardi kuna bruto dobiti što predstavlja 59,2 posto ukupno ostvarene dobiti svih poduzetnika. Međutim, u usporedbi s prvim prošlogodišnjim polugodištem i najuspješnijoj djelatnosti dobit je pala za čak 52,3 posto.

Na drugom su mjestu, s ukupnom bruto dobiti od 1,35 milijardi kuna, poduzetnici iz djelatnosti informacija i komunikacija, koji su u odnosu na lani dobit uvećali za 3,1 posto, dok je bruto dobit poduzetnika iz djelatnosti trgovine na veliko i malo iznosila 1,16 milijardi kuna. Prema prvoj polovici prošle godine bruto dobit trgovaca, umanjena je za čak 55,4 posto. Relativno visoku bruto dobit (1,2 milijarde kuna) ostvarili su i poduzetnici iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, koji su uspjeli zadržati profitabilnost na istoj razini kao i lani.

U plusu je bila i većina ostalih djelatnosti osim njih četiri. Najveći gubitak (977 milijuna kuna) pretrpjeli su hotelijeri i ugostitelji, a na gubitničkoj listi našli su se i građevinari (283 milijuna kuna), poduzetnici koji posluju s nekretninama (100 milijuna kuna) te poljoprivrednici (83 milijuna kuna).

Prosječna mjesečna plaća kod hrvatskih poduzetnika bila je 4.676 kuna te je prema istom razdoblju lani povećana za samo jednu kunu. Najveću neto plaću (7.149 kuna) isplaćivali su poduzetnici iz djelatnosti rudarstva i vađenja, a najmanju (3.409 kuna) iz administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti.