SLUŽBENA STATISTIKA

Brojke ne lažu: Korona definitivno povećava opću smrtnost, u listopadu u Hrvatskoj umrle 253 osobe više nego lani

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 12:34
  • Objavljeno 27.11.2020 u 12:21
tportal

Izvor: EPA / Autor: FILIPPO VENEZIA

Nakon eskalacije drugog vala pandemije bolest izazvana novim koronavirusom postala je vodeći uzrok smrti u Europskoj uniji. Prošlog tjedna odnijela je svaki dan oko 3000 života. U Hrvatskoj broj smrtnih slučajeva zaraženih koronavirusom bilježi nagli rast od početka listopada. Da je situacija alarmantna, potvrđuju i podaci o kretanju smrtnosti u prošlom mjesecu koje je danas objavio Državni zavod za statistiku

Prema podacima Eurostata, Europska unija je u prvom valu pandemije koronavirusa, koji je trajao od ožujka do lipnja, imala 168 tisuća više umrlih nego prošlih godina. U Hrvatskoj smo u tom razdoblju imali relativno mali broj smrtnih slučajeva pa epidemija nije značajno utjecala na povećanje općeg mortaliteta.

No nakon izbijanja drugog vala pandemije slika se promijenila. U rujnu i listopadu povećan je broj umrlih od koronavirusa, što se odrazilo i na opću smrtnost.

Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu je umrlo 4628 osoba, što je za 253 osobe ili 5,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Od ožujka do listopada 2020. broj umrlih porastao je za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno umrlih je bilo 841 više.

Kretanje broja umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj

Kretanje broja umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Neven Bučević

Još alarmantniji brojevi iz studenog upućuju na daljnje povećanje opće smrtnosti u Hrvatskoj u razdoblju drugog vala epidemije. Naime dosad je u studenom od koronavirusa umrlo 1062 ljudi, dvostruko više nego tijekom svih ranijih mjeseci epidemije.

Podsjetimo, početkom studenog znanstvenik Ivan Đikić upozorio je da će, ako se nastavi ovaj tempo umiranja, do kraja studenog biti ukupno 1500 umrlih. Nažalost, njegovo predviđanje ostvarilo se već 25. studenog, a s današnjim danom broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa dosegnuo je 1600.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!