ČEKAJU RJEŠENJE

Brodosplit spreman umjesto brodova graditi vjetroelektrane

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 22.02.2012 20:23
  • Objavljeno 22.02.2012 u 16:14
brodosplit, brodogradnja

brodosplit, brodogradnja

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

U Brodosplitu ne žele komentirati ni prognozirati kako će završiti proces privatizacije, ali kažu da su spremni za svaki scenarij, pa i na aktivnije sudjelovanje na tzv. nebrodograđevnom tržištu

'S obzirom da je proces privatizacije u tijeku, a DIV ponuđač čiji je program restrukturiranja prihvaćen od relevantnih institucija, treba pričekati njegov ishod kako bi se, ukoliko bude potrebe, moglo razgovarati o eventualnim drugim rješenjima', naglašavaju u Brodosplitu.

Podsjetimo da je splitsko brodogradilište u posljednje dvije godine odradilo značajne poslove gradnje specijalnih plovila. Pitali smo ih vode li se pregovori o sličnim poslovima, kao primjerice projekti ro-paxa Piana i orange juice carriera Orange Star koji su prošle godine isporučeni ili projekt tzv. heavy liftera koji je sada u ranoj fazi.

'Navedeni projekti su Brodosplitu vrlo značajna referenca za dobivanje sličnih, zahtjevnijih poslova i u budućnosti. Zahvaljujući ovim brodovima, pojačan je interes potencijalnih investitora za izgradnju sofisticiranih brodova, koji se razlikuju od ranije standardizirane proizvodnje bulk carriera i tankera. Hoće li i koji od upita rezultirati ugovorima, uvelike će ovisiti o razvoju stanja na brodarskom tržištu koje proživaljava krizu, kao i o završetku procesa u kojem se brodogradilište nalazi', odgovorili su nam na upit odgovorni iz Brodosplita.

Jedna od opcija, bez obzira na ishod privatizacije splitskog škvera, jest nastavak razvoja tehnologije i proizvodnje izvan okvira klasične brodogradnje.

Brodosplit već godinama sudjeluje i na tzv. nebrodograđevnom tržištu u nizu energetskih, građevnih i drugih projekata, za što ima i kadrovske i tehnološke mogućnosti. Kako doznajemo od odgovornih ljudi iz Brodosplita, posljednji od takvih projekata je upravo u tijeku u Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata, a riječ je o izradi 20 stupova za vjetroturbine koje se u suradnji s tvrtkom Tromont izrađuju za potrebe vjetroparka na brdu Jelinak kraj Marine.

Na kraju nam pojašnjavaju da industrijski potencijali tvrtke dopuštaju da opseg poslova u nebrodograđevnom dijelu bude i puno veći, no nedostatak investicija odražava se i na taj dio Brodosplitovog poslovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi