PAD VOZARINA

Brodare čekaju teška vremena

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.12.2009 14:46
  • Objavljeno 09.12.2009 u 14:46
brod zagreb atlantska plovidba

brod zagreb atlantska plovidba

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubasic

Iako se čak oko 80 posto globalne trgovine odvija morem, brodare čekaju teška vremena zbog rasta broja plovila i pada vozarina pod pritiskom gospodarske krize, prognozirali su Ujedinjeni narodi u godišnjem izvješću objavljenom u srijedu

U izvješću o pomorskom prometu u 2009. UNCTAD ističe da je obujam međunarodne prekomorske trgovine u 2008. povećan za 3,6 posto na rekordnih 8,17 milijardi tona. Rast je ipak bio manji nego u 2007., primjećuju u UNCTAD-u.

'Prema sredini 2009. svjedočili smo djelomičnom oporavku i stopama negdje oko 40 posto onih na vrhuncu 2008.', priopćio je UNCTAD. 'Međutim, vozarine i dalje snažno osciliraju, nagovješćujući nesigurna vremena za zemlje u razvoju ovisne o trgovini robom'.

Stroži uvjeti kreditiranja zbog globalne financijske krize te pad potražnje za robom i uslugama prijevoza pritisnuli su u 2008. rast međunarodne pomorske trgovine.

Zahvaljujući velikim zalihama u opskrbnom lancu spriječen je sličan pad u kontejnerskoj trgovini čiji je obujam krajem 2008. ipak naglo pao, zaključuju u UNCTAD-u.

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je u razdoblju pada obujma trgovine proširena svjetska trgovinska flota, i to zahvaljujući narudžbama iz razdoblja prije financijske krize, navodi se u izvješću koje pokriva 18-mjesečno razdoblje od siječnja 2008. do sredine 2009.

Agencija Ujedinjenih naroda svake godine objavljuje detaljan pregled situacije u pomorskom prometu u određenoj regiji, a ove je godine izabrana Afrika, koja je unatoč globalnoj financijskoj krizi u prošloj godini ostvarila snažan rast obujma pomorskog prometa u visini oko 5,1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi