kolektivna tužba

Britanski sud: Uberovi vozači imaju pravo na minimalnu plaću i godišnji odmor

19.02.2021 u 15:50

Bionic
Reading

Uberovim vozačima pripadaju prava kakva se jamče radnicima, uključujući minimalnu plaću i godišnji odmor, presudio je u petak britanski Vrhovni sud, odbacivši žalbu digitalne tvrtke za usluge prijevoza. Uberovi vozači trenutno u Britaniji imaju status samozaposlenih, što znači da po zakonu imaju pravo tek na minimalnu zaštitu, a Uber je nastojao zadržati takvo stanje kontinuiranim sudskim postupcima.

U kolektivnoj tužbi 25 vozača, sud u Londonu presudio je 2016. da im pripadaju prava poput plaćenog godišnjeg odmora i stanke za radnog vremena. Uber se žalio na presudu, a Vrhovni sud danas je odbacio njegovu žalbu.

„Vrhovni sud jednoglasno odbacuje Uberovu žalbu. Namjera je zakona pružiti određenu zaštitu ranjivim pojedincima koji imaju ograničeno pravo glasa ili ga čak uopće nemaju kada su u pitanju njihove plaće i uvjeti rada", rekao je u petak sudac George Leggatt.

Uber pak tvrdi da se odluka suda o pravima radnika ne odnosi na svih 60.000 njihovih vozača u Britaniji, uključujući njih 45.000 u Londonu.

„Poštujemo odluku suda koja je fokusirana na mali broj vozača-korisnika Uberove aplikacije u 2016. godini", rekao je šef Uberova odjela za sjevernu i istočnu Europu Jamie Heywood.

"Spremni smo napraviti i sljedeći korak i savjetovat ćemo se sa svim aktivnim vozačima diljem Velike Britanije kako bismo razumjeli promjene koje žele", dodao je Heywood.

Odvjetnički ured Leigh Day priopćio je da bi vozači koji ispunjavaju uvjete mogli imati pravo na prosječnu naknadu od 12.000 funti.

Sindikati kritiziraju povremene, kratkotrajne poslove, tvrdeći da tvrtke njima eksploatiraju radnike. Tvrtke pak odgovaraju da mnogi ljudi prihvaćaju takav angažman, radeći pojedinačne poslove, katkad za više tvrtki paralelno, zato što im odgovara fleksibilnost.