zbog ukrajine

Britanski osiguravatelji proširili popis rizičnih područja zbog krize u Ukrajini

16.02.2022 u 12:12

Bionic
Reading

Londonsko tržište pomorskog osiguranja uvrstilo je ukrajinske i ruske teritorijalne vode u Crnom i Azovskom moru na popis visoko rizičnih područja zbog aktualnih napetosti u toj regiji, rekao je dužnosnik udruge osiguravatelja.

Smjernice Udruge Lloyd'sovog tržišta i predstavnika londonskog tržišta osiguranja pozorno se prate i utječu na odluke osiguravatelja o premijama osiguranja, tumači Reuters.

Njihov Zajednički odbor za rat obično se sastaje svako tromjesečje kako bi procijenio područja koja smatra visoko rizičnima za trgovačke brodove, s obzirom na prijetnju rata, štrajkova, terorističkih napada i sličnih prijetnji.

Sastanak je trebao biti održan u ožujku, ali je zbog razvoja događaja održan ranije, objašnjava Neil Roberts, voditelj pomorstva i zrakoplovstva pri LMA-u, koji predstavlja interese svih osiguravajućih tvrtki na Lloyd'sovom tržištu.

Popis rizičnih područja preventivno je proširen "kako bi osiguravatelji i brodovlasnici mogli pravilno pregovarati o svojoj izloženosti", prateći promjene u realnom vremenu, objasnio je Roberts..

"Bili bismo nemarni kada ne bismo savjetovali tržište i dali mu mogućnost da reagira", rekao je za Reuters. "S pojačanom pomorskom aktivnošću, mogućnost pogrešne procjene definitivno postoji", dodao je.

Rusija je u utorak objavila da se dio njezinih postrojbi nakon vježbi blizu granice s Ukrajinom vraća u baze, što je stišalo napetosti u odnosima sa Zapadom. NATO je pak upozorio da još nije vidio konkretne dokaze o smanjivanju broja oružanih postrojbi.

Osiguravateljima je, uz ključne pomorske putove oko Ukrajine, važno i osiguravanje zračnih letova.

Dvije ukrajinske zrakoplovne kompanije objavile su u ponedjeljak da imaju problema s osiguranjem nekih letova.

Roberts je rekao da se odvojeno u utorak sastao i londonski odbor osiguravatelja zračnog prometa koji po njegovim riječima kontinuirato prati razvoj rizika".

"Postoji potencijal za značajnu izloženost zrakoplova na zemlji i mogućnost da ruske akcije utječu i na područja izvan Ukrajine", objasnio je.

Osiguravatelji zračnog prometa rekli su klijentima da eventualnu obavijest o isključenju Ukrajine mogu poslati samo 48 sati unaprijed, što pak ne znači da se osiguranje ukida.

Glasnogovornik londonskog Lloyd'sa, vodećeg svjetskog tržišta osiguranja, rekao je u utorak da će "osiguravatelji reagirati i prilagoditi ocjenu izloženosti riziku kako bi odražavala trenutne promjenjive okolnosti".

Avioprijevoznici i leasing tvrtke pripremaju se za mogućnost zamrzavanja poslovanja s Rusijom, ukoliko kriza na granici s Ukrajinom preraste u vojni sukob, napominje Reuters.