smanjenje napetosti

[VIDEO] Rusi tvrde da povlače dio trupa s granice, oglasila se i Ukrajina: Ne vjerujemo dok to ne vidimo!

15.02.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Na vrhuncu napetosti, pri čemu se srijeda spominje kao dan navodnog napada Rusije na Ukrajinu, Moskva je izvijestila da povlači dio svojih trupa iz graničnog područja s Ukrajinom

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da se neki vojnici smješteni na granici s Ukrajinom vraćaju u svoje baze nakon završetka vježbi, prenosi novinska agencija Interfax.

Ukrajinska vojska na granici s Rusijom Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

'Postrojbe Južne i Zapadne vojne oblasti koje su završile svoje misije već su počele s ukrcavanjem u vlakove i autobuse te će se danas početi premještati u svoje vojarne. Dio postrojbi će marširati pješice u sklopu vojnih konvoja. Dio vojnih vježbi odrađen je po planu', kazao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Međutim glasnogovornik je kazao da se neke vojne vježbe nastavljaju. 'Oružane snage Rusije nastavljaju niz velikih vježbi za obuku vojnika i snaga. Sudjeluju praktički svi dijelovi vojske, uključujući mornaričke flote i zračno-desantne postrojbe', kazao je.

Ruske vojne vježbe Izvor: Profimedia / Autor: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Još jedna velika vojna vježba u regiji, Resolve, koja uključuje Rusiju i Bjelorusiju, trebala bi završiti 20. veljače.

Rusija je smjestila oko 130.000 vojnika u blizini ukrajinske granice, uključujući oko 30.000 vojnika koji sudjeluju u vojnim vježbama u Bjelorusiji, prenosi BBC.

Ukrajina: Povjerovat ćemo vam kada to vidimo!

O navodnom povlačenju dijela ruske vojske s granice oglasila se i Ukrajina. 'Rusija mora povući i preostale vojnike s pograničnog područja poručio je ukrajinski ministar vanjskih psolova Dmitro Kuleba.

'Imamo pravo - ne vjeruj onome što čuješ, vjeruj onome što vidiš. Kada vidimo povlačenje, povjerovat ćemo u deeskalaciju', rekao je Kuleba.

Dodao je da diplomatska ruta kojom Ukrajina ide sa svojim saveznicima radi na sprječavanju daljnje eskalacije.