OSTVAREN PLAN

Boris Johnson želi 'nepovratno, ali oprezno' popuštanje mjera

15.02.2021 u 21:24

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da je za "nepovratno, ali oprezno" popuštanje epidemioloških mjera pošto je ostvario svoj plan da do sredine veljače prvu dozu cjepiva primi 15 milijuna najranjivijih ljudi

Vlada želi početi popuštati mjere uvedene početkom siječnja i istodobno produljiti ograničenja na granici kako bi zaustavila unošenje novih, otpornijih sojeva koronavirusa. Putnici koji u Englesku dolaze iz zemalja rizičnih u pogledu covida-19 moraju ići u skupu hotelsku karantenu.

Nadu u brzo ukidanje epidemioloških mjera potiče pad broja zaraženih (u ponedjeljak je prijavljeno manje od 10.000 slučajeva, što je najmanji broj od listopada) i broja hospitalizacija te uspjeh u kampanji cijepljenja.

Prije nego u ponedjeljak idućeg tjedna iznese smjernice za postupan povratak u normalu, konzervativni premijer je pozvao sunarodnjake da budu "optimistični, ali i strpljivi".

Ocijenio je da ne treba smanjivati napore jer je broj hospitaliziranih zbog covida-19 i dalje visok, viši nego u travnju 2020. kada je epidemija prvi put bila na vrhuncu.

"Želimo da ovo zatvaranje bude posljednje i da popuštanje bude oprezno, ali nepovratno", rekao je, pazeći da ne iznevjeri očekivanja stanovništva nakon mjeseci više-manje oštrih mjera, ovisno o regiji.

Vlada se nada da će počevši od 8. ožujka postupno otvarati škole, a srednje škole mogle bi se otvoriti nešto kasnije.

Izvor u vladi rekao je, kako prenosi list The Times, da će vlada dopustiti članovima istog kućanstva da od Uskrsa, početkom travnja, zajedno putuju na odmor.

Barovi i restorani otvorit će se u travnju, ali samo na otvorenom. Trebat će pričekati svibanj, pa i kolovoz, da bi ti ugostiteljski objekti mogli primati goste u zatvorenom.

U borbi s epidemijom koja je u Velikoj Britaniji pokosila više od 117.000 ljudi, vlada Borisa Johnsona želi do kraja travnja cijepiti devet skupina stanovništva koje smatra prioritetnima, među kojima su sve osobe starije od 50 godina.

U Britaniji je u ponedjeljak počeo režim obavezne hotelske karantene za putnike iz više desetaka zemalja za koje se drži da su "visoko rizične" u pokušaju da se spriječi širenje novih sojeva koronavirusa.

Nova zdravstvena politika zahtijeva da se svi britanski državljani i osobe sa stalnim boravištem koje uđu u Englesku iz 33 visoko rizične zemlje moraju 10 dana samoizolirati u obaveznoj karanteni u odobrenim hotelima te obaviti nekoliko testova na covid-19.

Drugim posjetiteljima iz zemalja trenutno na tzv. "crvenoj listi", koja uključuje južnoameričke države, Južnoafričku Republiku i Portugal, trenutno je zabranjen ulazak u Britaniju.

Karantena u trajanju 11 dana stajat će osobu 1750 funti (oko 15.000 kuna) a uključuje prijevoz, hranu, smještaj, sigurnosne troškove kao i osnovne usluge i testiranja.