ŠOKIRANI CIJENAMA

Borba s covidom lansirala cijene limuna u Kini: Voće bogato vitaminom C skuplje i tri puta, raste potražnja i za biljnim lijekovima

27.12.2022 u 19:23

Bionic
Reading

Broj oboljelih od covida-19 u Kini porastao je nakon ublažavanja strogih pravila nulte tolerancije u toj zemlji. I dok se kineski građani bore s virusom, istovremeno rastu cijene tradicionalne kineske medicine i te voća bogatog koji vitaminom C

Zbog veće potražnje rastu i cijene tih proizvoda. Naime, ovog je mjeseca jedna trgovina mješovitom robom u Pekingu naplatila 13 juana (više od 13 kuna) za dva limuna, što je oko dvostruko više od uobičajene cijene. Drugi mještani na platformama društvenih medija kao što je Weibo požalili su se na inflaciju i poskupljenje limuna. Jedna je korisnica navela da je izdvojila 12 juana (više od 12 kuna) za tri limuna. 'Nisam znao da se cijene limuna mogu utrostručiti u jednom danu', objavio je drugi korisnik Weiba, piše CNBC.

U jednom trenutku limuna nije bilo na zalihama u Chengduu na platformi za e-trgovinu Dingdong Maicai, prema izvješću lokalnih medija. Konzervirane breskve također bilježe porast potražnje. Fresh Hippo, još jedan trgovac e-trgovinom u vlasništvu Alibabe, izvijestio je da je iz tjedna u tjedan prodaja žutih breskvi u konzervi skočila za gotovo 900 posto.

Dionice kineskih farmaceutskih kompanija koje se bave proizvodnjom tradicionalne kineske medicine zabilježile su najvišu razinu u prošloj godini ranije ovog mjeseca, nakon naglog porasta broja slučajeva covida i odobravanja biljnih lijekova. Shijiazhuang Yiling Pharmaceutical, koji proizvodi popularni biljni lijek Lianhua Qingwen, porastao je 184 posto početkom prosinca u odnosu na godinu ranije. China Resources Sanjiu Medical & Pharmaceutical na sličan način zabilježio je skok od više od 142 posto krajem studenog u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Predsjednik Pekinške bolnice tradicionalne kineske medicine, Liu Qingquan, rekao je na brifingu u prosincu da tradicionalna kineska medicina, ako se uzima sa zapadnjačkim lijekovima, 'ima vrlo dobar učinak' na poticanje gastrointestinalnih funkcija, kao i na liječenje groznice i drugih povezanih simptoma na soj Omicron, piše CNBC.

U proteklih nekoliko tjedana, lokalne i središnje vlasti u Kini odakle su se od svojih drakonskih mjera za nultu borbu protiv covida koje su, između ostalog, zahtijevale da ljudi ostanu kod kuće, a zaposlenici mnogih tvrtki radili su na daljinu. U ponedjeljak je Kina objavila da od sljedeće godine putnici koji dolaze u zemlju više ne moraju u karantenu po dolasku.

  • +4
Život u Kini nakon popuštanja covid mjera Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Također, dionice najvećeg kineskog operatora groblja i pogrebnih usluga Fu Shou Yuan International Groupa koje su uvrštene na burzu u Hong Kongu, porasle su na najvišu razinu u više od godinu dana, a analitičari taj rast povezuju s kineskim ublažavanja mjera za borbu protiv covida što je povećalo smrtnost, piše CNBC, a prenosi Hina.

Dionice su dosegnule najvišu razinu u ovoj godini i to nakon što su zadnja dva mjeseca porasle za ukupno 80 posto, ukorak s ukidanjem većine kineskih mjera kontrole covida, pa je broj oboljelih naglo porastao. Prije toga dionice su od travnja 2021. do listopada ove godine kontinuirano padale. Bilo je to razdoblje u kojemu je Kina uvelike pooštrila ograničenja radi borbe s covidom.

Unatoč raširenim izvješćima o porastu smrti od covida što opterećuje bolnice i pogrebna poduzeća, kineski službeni broj smrtnih slučajeva od covida i dalje je nizak. Tamošnje zdravstvene vlasti redefinirale su smrtnost od covida uključujući samo ljude koji umiru od upale pluća ili respiratornog zatajenja. To je suprotno od većine drugih zemalja koje broje sve smrti na koje je covid utjecao. Osim toga, kinesko Nacionalno zdravstveno povjerenstvo tijekom božićnog vikenda objavilo je da će zaustaviti objavljivanje dnevnih brojeva zaraze.