nova usluga

Bolt uvodi iznajmljivanje električnih romobila u Splitu

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 26.02.2020 13:49
  • Objavljeno 26.02.2020 u 13:49
Ivan Begović i Paul Alvarez

Ivan Begović i Paul Alvarez

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bolt

Bolt, europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, predstavio je novu uslugu iznajmljivanja električnih romobila u Splitu. Na predstavljanju najnovije usluge prisustvovali su Paul Alvarez Gentles, regionalni menadžer za romobile u Boltu te Ivan Begović, specijalist operativnih poslova u Boltu Hrvatska

Boltova usluga iznajmljivanja električnih romobila je na drugim tržištima, kao što su Španjolska i Portugal, iznimno dobro, ističe se u prioćenju, prihvaćena od strane korisnika zato što se radi o odličnoj alternativi automobilima za kraća putovanja, osobito u gradovima gdje je svakodnevni promet iznimno zagušen.

Korištenje romobila smanjuje broj automobila na cestama što istovremeno rješava problem gužvi i smanjuje zagađenje okoliša što je dio Boltovog Zelenog plana na globalnoj razini.

Markus Villig, direktor i osnivač Bolta, rekao je: “Naša misija u Boltu je omogućiti ljudima brže i jednostavnije kretanje gradom. Izbjegavanje gužve, osobito tijekom ljetne sezone, je veliki problem u gradovima kao što je Split. Svaka četvrta vožnja u Splitu je kraća od 3 kilometra što ga čini idealnim gradom za putovanja romobilom. Na ovaj način rješavamo dva problema: smanjujemo broj vožnji automobilom te štedimo vrijeme i novac naših korisnika.”

Bolt će veliku pažnju posvetiti sigurnosti korisnika, ali i romobila tijekom vožnje te će kontinuirano raditi na uspostavljanju najboljih sigurnosnih praksi za korištenje romobila u Splitu. Vožnja romobilom dopuštena je samo punoljetnim osobama što će se regulirati unošenjem datuma rođenja u aplikaciju.

Paul Alvarez Gentles, regionalni menadžer za romobile u Boltu, rekao je: “Tijekom vožnje romobilom najvažnija nam je sigurnost naših korisnika, ali i drugih ljudi. S obzirom na to, računamo na senzibilitet ljudi u Splitu te odgovornosti prema drugim sudionicima u prometu i romobilima. Naš cilj je uspostaviti najbolje prakse za korištenje romobila kako bi u ljetnoj sezoni, kada će biti najpotrebnije, usluga mogla odlično funkcionirati. ”

Bolt će u Splitu koristiti najnoviji model romobila izrađen po mjeri upravo za tvrtkine potrebe.

Brzina romobila je do 20 km/h, a na određenim posebnim područjima, kao što je recimo okolica Dioklecijanove palače, brzina je ograničena do 10 km/h. Bitno je naglasiti kako unutrašnjost same palače jedno od područja na kojima vožnja romobilom nije dozvoljena. Za početak će se rasporediti 150 romobila koji će biti smješteni u središtu Splita na prometnim žarištima i frekventnim lokacijama kao što su Riva, Matejuška, autobusni kolodvor, HNK Split i mnoge druge. Tvrtka je spremna povećati broj vozila prema potrebama korisnika.

Svaki romobil dolazi s ugrađenim GPS uređajem koji će pružati uvid u lokacije njihovog preuzimanja i ostavljanja. A svako jutro, Bolt će rasporediti romobile na njihova predodređena mjesta. Bolt vodi računa o propisnom parkiranju romobila, te jednako kao i građani Splita, želi da grad izgleda i funkcionira dobro. Stoga ukoliko korisnik želi ostaviti romobil na području koje je u Bolt aplikaciji označeno crvenom bojom, korisnik će biti upozoren da će takva praksa rezultirati novčanom kaznom koja iznosi 300 kuna.

Romobil se može otključati skeniranjem QR koda

Svi korisnici vidjet će ikonu za romobil u svojoj aplikaciji nakon ažuriranja. Odabirom ikone korisnik će biti preusmjeren na sučelje za najam romobila. Osobe koje još nisu instalirale Bolt aplikaciju mogu je preuzeti iz trgovina Google Play ili Apple Store. Romobil se može otključati skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila. Prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku pokazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje romobila.

Cijena korištenja

Otključavanje romobila iznosit će 4 kune te će cijena korištenja biti 1.30 kuna po minuti vožnje. Kako bi proslavio lansiranje električnih romobila u Splitu, Bolt će omogućiti besplatno otključavanje vozila prvih mjesec dana, odnosno do 26. ožujka. Za primjer možemo uzeti vožnju od 10 minuta, što je dovoljno da se pređe nekoliko kilometara u gradu, koja će na kraju korisnika koštati 13 kuna. Prema stopi prije početka ljetne sezone, korisnici dnevno mogu potrošiti najviše 100 kuna na vožnju romobilom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!