BORBA ZA VEĆU CIJENU GROŽĐA

'Blokirat ćemo Moralićeve vinograde!'

  • Autor: Kruno Kartuš
  • Zadnja izmjena 09.09.2010 16:16
  • Objavljeno 09.09.2010 u 16:16
vinograd

vinograd

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nekoliko dana uoči berbe grožđa, više od stotinu kooperanata Đakovačkih vina prosvjedovat će sve dok se ne ispune njihovi uvjeti za otkup ovogodišnjeg uroda

Pred vratima vinarije u Mandićevcu prosvjeduju četvrti dan, od ponedjeljka od kada su saznali da im uprava tvrtke ove godine nudi 1,66 kuna za kilogram grožđa za visokokvalitetne i 1,49 kuna za kvalitetne sorte uz 17 posto šećera. Prošle godine otkupljivalo se po cijeni od tri i 3,20 kuna, a to mandićevski vinogradari traže i ove godine.

'Lani smo sklopili ugovore, a uvjeti se sada mijenjaju ovako iznenada. Ne možemo to dopustiti, jer od ovog posla živimo i ne tražimo ekstra zaradu nego ono što smo ranije dogovorili', rekao nam je danas Željko Horvat, predsjednik Udruge voća, vinogradara i vinara Mandićevskog vinogorja.

Kooperanti ne pristaju ni na uvjetovanje otkupa manjih količina grožđa. 'Po zakonu imamo pravo na proizvodnju 12 tona grožđa po hektaru, a oni sada traže samo osam tona', nezadovoljan je Horvat.

Direktor Đakovačkih vina Vlado Bekavac danas nam je rekao da su na sniženje otkupnih cijena bili primorani, jer u skladištima imaju previše grožđa, a prodaja i izvoz vina im padaju.

Đakovačka vina odnedavno su u vlasništvu Kutjeva d.d. s čijim vlasnikom Enverom Moralićem predstavnici prosvjednika jučer u Zagrebu nisu postigli dogovor o drugačijoj otkupnoj cijeni grožđa. Horvat kaže da povoljniji odgovor očekuju danas nakon što s Moralićem razgovara i ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Bekavac se također nada pomaku od sastanka s ministrom. 'U tom grožđu je i državni novac, od poticaja i kapitalnih potpora. Mislim da bi država trebala u ovoj situaciji sudjelovati boljom regulacijom tržišta', ocijenio je prije današnjeg susreta s Čobankovićem.

Prosvjednici s traktorima i transparentima od ponedjeljka neprekidno, danju i noću dežuraju ispred ulaza u vinariju. Tamo će i ostati do dogovora o višoj cijeni grožđa. Prometnicu ne blokiraju, ali ako ne bude dogovora, situaciju će zaoštriti.

'Ako se ne uspijemo dogovoriti, mi nećemo obaviti berbu, ali nećemo dozvoliti ni berbu vinograda u vlasništvu Đakovačkih vina. Drugog izlaza nemamo – podizanje samo jednog hektara vinograda košta nas 150 tisuća kuna, a rad nam se ovako obezvređuje', ogorčen je Horvat.

Samo 53 člana udruge obrađuje 180 hektara vinograda, a svih kooperanata je 150 pa je ukupna površina svih vinograda mnogo veća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!