POREZNE PRIJAVE

Bliži se rok za predaju poreznih prijava, provjerili smo tko ima pravo na povrat poreza i kome će ove godine na račune sjesti najviše novca

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 10.02.2022 17:57
  • Objavljeno 10.02.2022 u 17:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Konac veljače označava krajnji rok za predaju godišnjih poreznih prijava građana. Provjerili smo tko mora podnijeti prijavu i što trebate učiniti ako želite ostvariti neku dodatnu poreznu olakšicu

'Svi porezni obveznici koji imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za 2021. ili koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku mogu ih podnijeti putem sustava ePorezna​, odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu, odnosno uobičajenom boravištu najkasnije do ponedjeljka 28. veljače 2022.', izvijestili su iz Porezne uprave.

Kao i ranijih godina, većina građana koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari) ne trebaju samostalno podnositi prijavu, već obračun poreza automatski radi Porezna uprava na temelju dostupnih podataka.

Poreznu prijavu dužni su popuniti i predati građani koji su u 2021. godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti. Riječ je o djelatnostima obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva i ostalim djelatnostima građana čiji se dohodak utvrđuje i oporezuje na temelju poslovnih knjiga. Prijavu su dužni podnijeti i pomorci u međunarodnoj plovidbi, neovisno o broju dana provedenih na brodu.

No i ako niste dužni podnositi prijavu, možete podnijeti zahtjev za korištenje propisanih prava na umanjenje dohotka, tj. radi priznanja neiskorištenih poreznih olakšica dostavom podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže.

Primjerice, ako se u vašoj obitelji povećao broj uzdržavanih članova ili ste se preselili na lokaciju s nižim poreznim stopama (potpomognuto područje), možete podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku pomoću obrasca ZPP-DOH.

Ako je zahtjev pravovaljan, poreznici će uzeti u obzir navedene podatke, a ako utvrde nedostatke, tražit će dodatne dokaze (vjerodostojne isprave i sl.).

Prijave i zahtjevi mogu se predati putem sustava e-Građani, a krajnji rok je ponedjeljak 28. veljače

Prijave i zahtjevi mogu se predati putem sustava e-Građani, a krajnji rok je ponedjeljak 28. veljače

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Obrazac ZPP-DOH možete podnijeti i ako želite preraspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, u slučaju da ste platili porez na dohodak u inozemstvu, a želite da vam se uračuna u tuzemnu poreznu obvezu ili kad želite isplatu povrata više plaćenog poreza na drugi račun.

Na temelju svih raspoloživih podataka, Porezna uprava utvrdit će postoji li razlika između uplaćenih poreza i godišnje porezne obveze. U slučaju da izračun pokaže porezni dug ili preplatu poreza, dobit ćete porezno rješenje na koje imate pravo podnijeti prigovor ako smatrate da obračun nije pravilan.

Ako se pokaže da niste iskoristili pravo na odbitak ili poreznu olakšicu, možete očekivati povrat poreza. Prošle godine prvi povrati poreza počeli su stizati već sredinom svibnja, ali pojačana ažurnost poreznika može se pripisati činjenici da je to bila izborna godina. Kako ove godine imamo izbornu stanku, povrate ne trebate očekivati prije srpnja.

  • +19
  • +16

Zaposleni mlađi od 30 godina imaju pravo na povrat čitavog ili polovice uplaćenog poreza

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ako pak poreznici utvrde da ste koristili porezne olakšice na koje niste imali pravo, morat ćete platiti razliku do utvrđene sume. Primjerice, ako ste prijavili uzdržavanog člana, a on je ostvario godišnje oporezive prihode više od 15.000 kuna, morat ćete platiti razliku poreza na dohodak.

Najveći povrat poreza mogu očekivati mladi jer imaju pravo na povrat čitavog ili polovice uplaćenog poreza u 2021. Zaposlenici koji su u 2021. bili mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cjelokupnog poreza na dohodak i prireza dok će onima između 26 i 30 godina života država vratiti polovicu naplaćenih davanja.

Dakle pravo na pun iznos povrata imate ako ste rođeni 1996. godine i kasnije, a ako ste rođeni od 1991. do 1995., imate pravo na polovicu iznosa.

Primjerice, mladima s neto plaćom od oko 8000 kuna neto (12.000 kuna bruto) u dobi do 25 godina na račune će sjesti oko 19.000 kuna, a onima između 25 i 30 godina oko 9500 kuna.

Na stranicama Porezne uprave nalazi se porezni kalkulator, pomoću kojega možete napraviti informativni izračun za povrat poreza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!