TRAČAK NADE

Blaži pad poslovne aktivnosti u eurozoni u veljači

22.02.2024 u 13:51

Bionic
Reading

Pad poslovne aktivnosti u eurozoni usporio je u veljači, odražavajući naznake oporavka u uslužnom sektoru, pokazalo je u četvrtak istraživanje S&P Globala

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u veljači za jedan bod u odnosu na siječanj, na 48,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijalna bankka (HBOC) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

'Pojavio se tračak nade da se eurozona bliži oporavku, što se posebno vidi u uslužnom sektoru', objašnjava ekonomist HCOB-a Norman Liebke, dodajući da je poslovna aktivnost uslužnih kompanija u veljači stagnirala, nakon šest mjeseci pada.

Doza optimizma nazire se i u zapošljavanju, napominje Liebke, budući da poslodavci zapošljavaju više radnika nego u siječnju. Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, i to snažniji nego na početku godine, utvrdio je HBOC.

'Proizvodni sektor uteg je europskom gospodarstvu. To jasno pokazuje nagli pad proizvodnje i smanjenje novih narudžbi. Sukladno tome, anketirane tvrtke dodatno su smanjile broj radnika, a poslovni izgledi za sljedećih dvanaest mjeseci ostaju ispod dugoročnog prosjeka, što odražava pesimizam', rekao je Liebke.

U skupini vodećih gospodarstava Njemačka je blježila snažniji pad poslovnih aktivnosti nego u siječnju. U Francuskoj pad je pak bio znatno blaž nego na početku godine.

'Njemačka je kočnica rastu eurozone. Dok se Francuska snažnije oporavlja i u uslužnom i u proizvodom sektoru, Njemačka zaostaje. Poticaj Francuskoj bio je u prvom redu sektor koji izvozi usluge, koji je u Njemačkoj usporio', možda zbog pojačanih aktivnosti u turizmu, nagađa ekonomist HBOC-a.

Poslovni čelnici očekuju poboljšanje u idućih 12 mjseseci, posebno u sektoru usluga, pokazalo je istraživanje njemačke banke.