DROPULIĆ PREKINULA 'HRVATSKI SAN'

'Blagaićev napad govori o kvaliteti njegove ideje'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.06.2010 16:29
  • Objavljeno 14.06.2010 u 16:29
Marina Matulović Dropulić

Marina Matulović Dropulić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Vincencu Blagaiću iz Profectus grupe, koji je javno prozvao Marinu Matulović Dropulić za blokadu luksuznog projekta Hrvatski san, danas je odgovorila ministrica poručivši da se ukupna površina područja izdvojenih turističkih zona ne može mijenjati

Blagaić je preko oglasa objavljenim u medijima prozvao ministricu Dropulić da je svojom 'odlukom o oduzimanju 15 hektara dovela u pitanje projekt Hrvatski san zato što ih možda vidi kao konkurenciju.' Čelnik Profectus grupe optužuje ministricu da projekti njezina prijatelja Petra Đukana prolaze bez komplikacija.

Zato su danas reagirali iz Ministarstva graditeljstva priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:

'U članku 71. Zakona o prostornom uređenju i gradnji u stavku 3. stoji: U prostornom planu županije mogu se odrediti nova izdvojena građevinska područja izvan naselja ugostiteljsko-turističke namjene samo ako su postojeća područja te namjene izgrađena 80% i više svoje površine.

Primijenjeno na tijek predlaganja izmjena i dopuna prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije to znači slijedeće: Dubrovačko-neretvanska županija u važećem prostornom planu ima 563,4 ha izdvojenih ugostiteljsko-turističkih zona (ne računajući zone ugostiteljsko-turističke namjene u okviru golf-terena), od čega je samo 111 ha izgrađeno (oko 20%), što znači da se na 452 ha ostalog neizgrađenog područja može graditi. Na suglasnost u Ministarstvo, temeljem Zakona, došao je prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije kojim se utvrđuju izdvojene ugostiteljsko-turističke zone na 637,02 ha, što je za 73,8 ha više od važećeg prostornog plana županije, a to znači da je prijedlog u suprotnosti sa Zakonom.

Ministarstvo je pisano obavijestilo Županiju o razlozima zbog kojih na takav plan ne može dati suglasnost, te da je prijedlog potrebno usuglasiti sa Zakonom i smanjiti područja ugostiteljsko-turističkih zona za 74 ha ili pojedine zone ukinuti. Dubrovačko-neretvanska županija je izvršila svoju obavezu odnosno postupila prema Zakonu i smanjila odnosno ukinula pojedine ugostiteljsko-turističke zone u prijedlogu plana, te je Ministarstvo na taj ispravljeni prostorni plan dalo suglasnost.

Napominjemo da se, temeljem Zakona, u pojedinim naseljima općina i gradova mogu planirati i planirane su turističke zone s tim da one ne mogu biti veće od 20% ukupnog građevinskog područja naselja, koje također dijelom nisu izgrađene.

Pravo je jedinica lokalne samouprave i županija da, temeljem Zakona, smanje odnosno ukinu pojedine ugostiteljsko-turističke zone. Ministarstvo ne ulazi i ne može ulaziti u to koje su to zone. Stoga Županija može u suradnji s općinama i gradovima na svom području smanjiti odnosno ukinuti pojedine zone i povećati one za koje je posebno zainteresirana, ali ukupna površina područja izdvojenih turističkih zona, temeljem Zakona, ne može se mijenjati, što u odnosu na prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije znači da to područje ne može biti veće od 563,4 ha.

Lažne optužbe i pokušaji podvale te neutemeljeno etiketiranje ministrice koje V. Blagaić i Proceftus grupa navode u svom otvorenom pismu i drugim istupima u medijima tumačimo kao nedopustiv pritisak na rad Ministarstva u cilju postizanja svojih ciljeva po svaku cijenu i skretanje pozornosti javnosti sa suštine stvari odnosno bilo kakve rasprave o ostvarivosti i kvaliteti Blagaićevih zamisli.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi