posjetio ih premijer

Bjelovarska Sirela povukla više od 18 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj

17.05.2019 u 14:13

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetili su u petak Sirelu, bjelovarski proizvodni pogon Dukata, te simbolično pustili u rad nove proizvodne linije i novoizgrađeno hlađeno skladište gotovih proizvoda, sufinanciranih kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj

Od ukupne vrijednosti investicije u iznosu 43, 5 milijuna kuna potpora iz proračuna Europskog poljoprivrednog fonda iznosi 18,1 milijuna kuna, potpora iz proračuna 3,2 milijuna kuna, dok vlastita ulaganja Dukata d.d. iznose 22,2 milijuna kuna.

Bjelovarska Sirela vodeći je proizvođač sireva u Hrvatskoj, zapošljava 348 zaposlenika i zajedno sa zagrebačkim i karlovačkim proizvodnim pogonom čini Dukat.

Dukata je u svoje proizvodne kapacitete u Bjelovaru, Zagrebu i Karlovcu od 2007. godine, kada Dukat postaje dijelom Lactalis grupe, pa do danas investirao više od 66,4 milijuna eura, od kojih je 21,45 milijuna eura investirano upravo u Sirelu.

Osim što je vodeći proizvođač sireva u Hrvatskoj, Sirela je i jedan od najvećih hrvatskih izvoznika sireva. Tako je lani Sirela izvezla čak 2,76 milijuna kilograma sira čime je udio izvoza u njezinim ukupnim prihodima dosegao visokih 32 posto. Većina izvoznih operacija Sirele odnose se na tržišta Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te Srbije. 

'Sirevi su najvažnija mliječna kategorija u kontekstu plasmana mlijeka proizvedenog na domaćim mliječnim farmama. Naime, za jedan kilogram sira u prosjeku je potrebno čak deset litara mlijeka i upravo je kategorija sireva najveći 'potrošač' svježeg sirovog mlijeka. Stoga je stabilno poslovanje Sirele jamstvo otkupa svog mlijeka proizvedenog na domaćim mliječnim farmama', istaknuo je Alen Fontana, direktor Dukata.

Naime, samo je lani u Sireli, prvenstveno u svježe, polutvrde i tvrde sireve te maslac prerađeno 88 milijuna litara svježeg sirovog mlijeka, odnosno 46 posto ukupno otkupljenog mlijeka s domaćih mliječnih farmi, istaknuo je Fontana te zaključio kako je ova investicija temelj za daljnji razvoj, proizvodnju i izvoz autentičnih i visokokvalitetnih hrvatskih sireva poput Sirela Podravca, Ribanca, Dimsija, Trapista, Bjelovarskog slanog sira i drugih.

Do kraja 2020. godine Dukat će u bjelovarsku Sirelu investirati dodatnih 14 milijuna kuna vlastitih sredstava s ciljem podizanja proizvodnih kapaciteta te jačanja konkurentnosti.