PRIVATIZACIJSKI GRIJESI

Bivši šef HFP-a Penić na udaru zakona zbog Geofizike

ivan penić

ivan penić

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Nekadašnji ministar unutarnjih poslova i šef Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Penić mogao bi se među prvima naći na udaru zakona nakon ukidanja zastare za kriminal u pretvorbi i privatizaciji. Prema pisanju Večernjeg lista, Penić je osoba za koju je iz policije u Državno odvjetništvo stiglo posebno izvješće zbog njegove uloge u sumnjivoj privatizaciji Geofizike

Uz Penićevo ime veže se više privatizacijskih afera, od hotela Solitudo preko tvrtke VIO sve do Geofizike, zbog koje su u Hrvatskoj izbili prvi veliki prosvjedi zbog privatizacije, kada su radnici s transparentima dežurali ispred zgrade te dobrostojeće tvrtke na Savskoj cesti u Zagrebu.

Privatizaciju Geofizike pročešljala je 2003. godine Državna revizija na čelu sa Šimom Krasić i taj nalaz u obliku izvješća uputila Državnom odvjetništvu. Što je točno utvrđeno policijskom krim obradom koja je upravo dovršena još se ne zna, no sudeći po nalazima revizije Penić bi mogao biti osumnjičen za prodaju tvrtke daleko ispod prave tržišne cijene.

Prema nalazu revizije, u siječnju 1994. godine Fond za privatizaciju objavio je prodaju dionica Geofizike po knjigovodstvenoj cijeni, koja je iznosila svega 845.000 njemačkih maraka, a iako to zakon nalaže, stvarna vrijednost tvrtke nije procijenjena. Geofizika je prodana za 2.020.000 njemačkih maraka trojici ponuđača, Miji Meteru, Nikoli Štefancu i Mati Buljanu.

Radnici Geofizike pobunili su se jer nisu dobili priliku kupiti dionica svoje tvrtke, a na vidjelo je izbilo i to da je tvrtka daleko podcijenjena. Prema sudskoj nagodbi iz 1997. procjena je narasla na 9,2 milijuna njemačkih maraka. Radnici su tada dobili mogućnost kupnje dionica, a kupci nisu morali ništa doplaćivati jer im se izračunala izgubljena dobit za tri godine koliko nisu raspolagali tvrtkom pa im je na dva milijuna priznato još 4,3 milijuna njemačkih maraka na ime kamata i izgubljene dobiti…

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!