SUŠENJE DRVENE GRAĐE

Bivša manekenka sa strancima razvija milijunski projekt u Slavoniji

24.07.2017 u 12:05

Bionic
Reading

Sunčica Lalić, bivša manekenka, a danas uspješna poduzetnica u energetskom sektoru, sa stranim partnerima gradi najveći kompleks za sušenje drvne građe u Hrvatskoj. Investicija u Babinoj Gredi, mjestu s 3527 stanovnika, vrijedna je sedam milijuna eura

'Kompleks će se sastojati od 32 komore za sušenje, ukupnog neto kapaciteta 5300 kubnih metara, zatim otvorene hale od 1500 četvornih metara te zatvorene hale i sortirnice od 2500 kvadrata', rekla je Lalić, suvlasnica tvrtke Uni Viridas, za Večernji list.

Poslovni put započela je još prije petnaestak godina u ugostiteljstvu s bivšim životnim partnerom Draganom Juriljem, nastavila ga je na tržištu nekretnina, a teško pogođena recesijom prebacila se 2009. u energetski sektor. 

Sagradila je prvo kogeneracijsku elektranu najnovije generacije koja pokriva čak 70 posto potreba za električnom energijom u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Otvorena je na Silvestrovo 2015., a ta greenfield investicija stajala je čak 42 milijuna eura. Centar za sušenje drvne građe, čija je gradnja počela proljetos, logičan je slijed koji zaokružuje cijeli projekt. 

'Zbog mrežaste stjenice koja napada hrast Ministarstvo poljoprivrede naredilo je prosušivanje drvne građe prije izvoza kako bi se spriječilo širenje tog nametnika. Naša investicija potpuno je u skladu s tim naputkom. Intencija je, nadalje, ojačati drvnu industriju u Hrvatskoj. Kao energana, doslovce osiguravamo besplatni energent drvnoj industriji kako bi ona mogla postići veću dodanu vrijednost na svom proizvodu. Jer bez tih pretpostavki, bez energane, troškovi energenata bili bi im previsoki pa ne bi bili ni konkurentni. Uz povoljnu energiju drvna industrija može izvoziti i proizvod višeg stupnja obrade, a ne samo sirovinu, odnosno trupce', objasnila je Lalić za Večernji list.

  • +13
Sunčica Lalić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL