ELEKTRANA U POGONU 2015.

Sunčica Lalić uspješno uklonila barijere za strane partnere

17.05.2013 u 18:10

Bionic
Reading

Tvrtka Uni Viridas potpisala je ugovor o izvođenju radova i narudžbi opreme s finskom tvrtkom MW Power OY koja će u srpnju ove godine započeti izgradnju najveće kogeneracijske elektrane na drvnu sječku u Hrvatskoj snage 9,7 MW. Pogon će započeti s radom tijekom 2015. godine

Ovaj projekt vrijedan 50 milijuna eura, predstavlja prvo direktno strano ulaganje u Hrvatsku 2013. godine i trenutno najveću greenfield investiciju na području Vukovarsko-srijemske županije, što će u konačnici, uz gradnju industrije koja će konzumirati toplinu proizvedenu u energani, rezultirati otvaranjem stotinjak novih radnih mjesta, priopćili su investitori.

Nositelj projekta izgradnje kogeneracijskog postrojenja na biomasu na lokaciji industrijske zone Tečine u Babinoj Gredi je društvo Uni Viridas d.o.o. iz Zagreba, čiji je većinski osnivač Unit Investment, dio UNIT grupe tursko - belgijske energetske korporacije koja u svom portfelju ima termoelektrane na prirodni plin, velike hidroelektrane te obnovljive izvore energije na području Turske, Europe i Bliskog istoka.

'Siguran zakonodavni i poticajni sustav u Hrvatskoj te bezrezervna potpora lokalne zajednice pomogli su nam da uvjerimo ovog inozemnog ulagača da razmotri mogućnost dolaska i ulaganja u Hrvatsku i ovu općinu. Naša misija u ovom partnerskom odnosu je bila ishođenje dozvola i otklanjanje barijera za ovo ulaganje naših partnera. Naše međusobno povjerenje naposljetku je rezultiralo ovom greenfield investicijom koja predstavlja tek početak naše plodonosne suradnje. Realizacija ovog projekta dokaz je da i u ovim teškim recesijskim vremenima postoji mogućnost za uspjeh kvalitetnih projekata', izjavila je Sunčica Lalić koja je zajedno sa svojim suprugom Dragan Juriljem vlasnica tvrtke Energia Solutione, domaćeg partnera. Sunčica Lalić je i članica uprave tvrtke Uni Viridas.

'Čista energija je energija budućnosti i drago nam je što su naši hrvatski partneri prepoznali kvalitetu ovog projekta. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije dugoročno će doprinijeti održivom razvoju cjelokupnog hrvatskog elektroenergetskog sustava i donijeti boljitak građanima a i narednim generacijama. Drago nam je što smo među prvima u Hrvatskoj koji su krenuli u tom smjeru', izjavio je Erhan Ozil, član Uprave tvrtke Uni Viridas.

Proizvođač opreme i izvođač radova je finska tvrtka MW Power OY, vodeći europski proizvođač opreme na području biomase koja je podružnica Metso korporacije, globalne korporacije sa 28.000 zaposlenika u više od 50 zemalja.

Ovim ugovorom završena je prva faza projekta: ishođena je potvrda glavnog projekta za gradnju postrojenja, potpisan je 14-godišnji ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om, 14-godišnjim ugovorom s Hrvatskim šumama osigurana je sirovina, drvena sječka, i naručena je i sva potrebna oprema za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu. Završetak izgradnje i početak operativnog rada elektrane očekuje se početkom 2015. godine. U drugoj razvojnoj fazi, do kraja 2016. godine, sagradit će se još i staklenici, peletarnica te hladnjača u kojima će stotinjak radnika iz Babine Grede naći svoja radna mjesta. Ukupna ulaganja s drugom fazom premašit će iznos i od 70 milijuna eura.