REAKCIJE IZ SABORA

'Bez strukturnih reformi neće biti ni promjena u proračunu'

14.11.2013 u 16:57

Bionic
Reading

Nakon što je na Vladi danas predstavljen prijedlog proračuna za 2014., stigle su i reakcije saborske oporbe

Vlada u 2013. predviđa rast BDP-a za 1,3 posto, u 2014. 1,4 posto, a u 2015. i 2016. ubrzanje gospodarskog rasta na 2,2 posto odnosno 2,5 posto. Ukupni prihodi proračuna trebali bi porasti na 113,1 milijardu kuna, ponajprije zahvaljujući podizanju međustope PDV-a sa 10 na 13 posto, efektima fiskalizacije te rastu trošarina na duhanske proizvode. Dodatni rast prihoda planira se ostvariti povećanim ubiranjem dividendi iz trgovačkih društava u državnom vlasništvu.

Iako Vlada u 2013. predviđa rast od 1,3 posto, HDZ-ov Ivan Šuker upozorava da su s procjenama i predviđanjima promašili već i ove godine.

'Vlada, usprkos svim projekcijama, i u Hrvatskoj i od međunarodnih financijskih institucija, i dalje inzistira na nekim svojim projekcijama koje su se pokazale kao izuzetno netočne i neprecizne i na temelju toga su bazirali i svoj rebalans proračuna i proračun. Dakle, ako su ovu godinu krivo procijenili, onda se postavlja pitanje koliko je točna procjena za sljedeću godinu. Međutim, taj rast će biti isključivo posljedica onoga što se događa u EU-u, a ne nekakvih spektakularnih reformi koje poduzima ova Vlada', rekao je Šuker.

Bez strukturnih reformi, objašnjava dalje Šuker, neće biti ni promjena na rashodovnoj i prihodovnoj strani proračuna.

'Oni i sljedeće godine neuspjelu ekonomsku politiku i neprovedene strukturne reforme krpaju povećanjem poreza i dodatnim opterećenjem hrvatskih građana, a to je politika koja se u ove dvije godine pokazala kao nešto što nije dobro i vrlo je interesantno vidjeti hoće li se ova pravila o fiskalnoj odgovornosti, koja će vjerojatno stupiti na snagu nakon donošenja ovog proračuna, primjenjivati na proračun za 2014. ili neće', kazao je Šuker

Da Vladi Zorana Milanovića nedostaju konkretne reforme, upozorio je i Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista.

'Ovo što se danas isto dogodilo na Vladi, i rebalans i proračun za 2014. samo je pokazatelj toga da neće biti ni pravih rezova, nisu voljni napraviti reforme, a samo se reformama može, a to je lokalna samouprava, državna uprava, stvarni rezovi. Napravili su ono što je najgore, a to je smanjenje za dva indeksna poena zdravstvenog doprinosa. Tu su jedini rez napravili, a ovo drugo se nije napravilo ništa. Što Hrvatski laburisti očekuju? Ne očekuju nikakve konkretne poteze. Rasprava ovdje u Saboru i način na koji će gospodin Linić braniti rebalans proračuna i proračun pokazati da smo u potpunosti u pravu', kazao je Vukšić.

Za rezove u državnoj upravi, na koju se upozorava godinama, treba napraviti analizu, dodao je Vukšić.

'Vlada nije napravila analizu. Oni su trebali prvih šest mjeseci ili godinu dana napraviti analizu i reći u javnoj upravi treba toliko i toliko radnika i toliko i toliko radnika ćemo na taj način zbrinuti, ne izbaciti na cestu. Međutim, nije napravljena nijedna analiza, a bez analize nama nikakvih rezova... Morate znati da se Danska pripremala sedam punih godina za reformu lokalne samouprave i napravili su 'dar mar' u samoj lokalnoj samoupravi, napravili su odlične stvari jer su proučili što im treba. Međutim, jesmo li mi proučili koliko nama u lokalnoj samoupravi treba, koliko možemo imati općina, koliko možemo imati gradova i koliko trebamo imati županija. Mi se nismo dogovorili koliko trebamo imati regija u Hrvatskoj, a kamo li što možemo srezati', zaključio je Vukšić.